Riasztó készlethiány szúnyogriasztóból

2010.07.15. 07:35
Hatalmas keresletnövekedésről számoltak be a lapunk által megkérdezett szúnyogriasztó és -irtószer-gyártók és -kereskedők, a megrendelések volumenével pedig a főként külföldi gyártás nem tud lépést tartani. Gyakorlatilag minden gyártó készlethiánnyal küzd.

Nincs az a mennyiség, amit szúnyogriasztó termékekből ne lehetne eladni ma a hazai piacon - fogalmazott Patocskai István, a Biolit márkát forgalmazó Biocorp Kft. ügyvezetője, hozzátéve: ez egyben komoly problémát is jelent a forgalmazóknak, mivel a nem megfelelő szállítások miatt számos esetben kötbérszámlákkal szembesülnek, ráadásul a fogyasztókhoz sem jutnak el a termékek. Patocskai szerint egész Európára jellemző, hogy a gyártók nem készültek fel az ötven éve nem látott szúnyoginvázióra, az olasz, német vagy cseh üzemek az alapanyag-beszállítókat okolják a kialakult helyzetért.

Egy ideig a készletek lehetővé tették a rendelések legalább részbeni teljesítését, azonban az utóbbi időben már teljesen megszűnt az utánpótlás. Egyes vélemények szerint bizonyos termékek már július második felétől elérhetőek lesznek, mások úgy vélik, hogy csak augusztusra, de akadnak olyan cikkek is, amelyeket idén már nagy valószínűséggel nem lehet beszerezni. Utóbbiak közé tartozik a Biocorp által forgalmazott elektromos szúnyogriasztó, amelyet egy korszerűbb, de drágább modellel igyekszik pótolni a társaság. Az ár azonban a jelenlegi helyzetben nem befolyásolja a vásárlókat az ügyvezető szerint. A Biocorp a felfutásnak köszönhetően a tavalyit meghaladó eredményre számít az idén, azonban a többszörös forgalomból származó nyereség nagyobb részét a kötbérszámlák viszik el.

A Vape-termékeket forgalmazó Spottless Hungary Kft. is gondban van. A japán eredetű márka termékeit Olaszországban gyártják, a társaság most több más országból (például Japánból és Spanyolországból) igyekszik különböző logisztikai megoldásokkal beszerezni a magyar piacra termékeket. Terveik szerint hamarosan a keresleti viszonyokhoz igazíthatják a behozott mennyiséget - ígérte lapunknak Szikszai Ágnes, a Spottless munkatársa. Mint elmondta, minden termékkör egyformán népszerű: az elektromos szúnyogriasztók utántöltői (akár lapka, akár folyadék formában), a kültéri használatra szánt spirálok és a bőrre kenhető krémek. A rend szerinte két héten belül helyreállhat, azonban sok múlik az időjáráson is, mivel a meleg, de csapadékos idő kedvez a szúnyogok szaporodásának, így akár még fokozódhat is a rovarok inváziója. A termékek hiánya az egész országban jellemző, de az árvízzel sújtott területeken és Budapesten fogy a legtöbb szúnyogriasztó termék. A már tavaly is kedvező szezon után idén minimum a kétszeresére emelkedhet a Spottless árbevétele - tette hozzá Szikszai.

Más gyártókhoz hasonlóan a Protect-termékeket gyártó és forgalmazó Bábolna Bio Kft. sem tudja átmenetileg teljes mértékben kielégíteni a korábban nem látott keresletet - tudtuk meg Daru János kereskedelmi igazgatóhelyettestől. A gyártáshoz szükséges alapanyagok közül több külföldről érkezik, az Európa számos országában kialakult árvizek miatt azonban hiány alakult ki ezen a területen. A Bábolna Bióhoz a napokban érkezett be minden, a gyártás újbóli elindulásához szükséges hatóanyag, így Daru szerint két héten belül utolérhetik a jelenlegi megrendelésállományt, szúnyogriasztó szereket és elektromos készülékeket is tud majd szállítani a társaság. Az ellátási problémák a szúnyogriasztók Amerikában gyártott hatóanyagával adódtak. Az üzem kapacitása elegendő lett volna a megnövekedett igények teljesítésére - fogalmazott az igazgatóhelyettes. Az elektromos szúnyogriasztókat Spanyolországban gyártatja a Bábolna Bio, ezekből egy nagyobb szállítmány a napokban érkezett meg, amelynek kereskedőkhöz való kiszállítását már meg is kezdte a társaság.

Az Autan, Off és Raid termékeket forgalmazó S.C. Johnson Kft. nem kívánt nyilatkozni.