Suttyomban elvették a jutalmat a köztisztviselőktől

2010.07.16. 14:08 Módosítva: 2010.07.16. 23:12
Mindenféle előzetes bejelentés nélkül a kormány megszüntette a teljesítményértékelést a köztisztviselői körben. Aki az eddigi teljesítménye alapján kiérdemelte volna a jutalmat, az egy fillér bónuszt sem fog kapni. Jobban jártak azok, akik elhagyták eddigi munkahelyüket, mert prémiumuk időarányos részét hazavihették. Tízmilliárdokat takaríthat meg a költségvetés.

Június 30-án estefelé jelent meg az a Magyar Közlöny, amelyben közzétették a kormány 207/2010. (VI. 30.) számú rendeletét „egyes közszolgálati jogviszonnyal összefüggő kormányrendeletek módosításáról.” A pár oldalas kormányrendelet hatályon kívül helyező rendelkezései közé, egy paragrafus egyetlen pontjába helyezték azt, hogy a 301/2006. (XII. 23.) számú kormányrendelet hatályát veszti. Az eltörölt jogszabály a köztisztviselői karban 2006-ban bevezetett teljesítményértékelési rendszer maga, amit egy tollvonással szüntetett meg a kabinet.

Nem megfelelő rendszer

A kormány álláspontja szerint nem volt megfelelő a köztisztviselők teljesítményét mérő korábbi rendszer, annak újragondolása szükséges. A rendszer nem a valós teljesítményt mérte; csak formális és torzított adatokat jelzett. A kormány ezért tartja szükségesnek a rendszer újragondolását, olvasható a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium kormányzati kommunikációért felelős államtitkársága péntek esti, több órával cikkünk megjelenése után kiadott közleményében. (MTI)

A teljesítményértékelési rendszer eltörléséről nem találtunk semmiféle kormányzati tájékoztatást. Így hivatalosan azt sem lehet tudni, mi is indokolta a 2006-ban bevezetett, Szetey Gábor nevéhez köthető TÉR megszüntetését, csak sejteni lehet az okot: a takarékoskodás.

Normális eloszlás, akár fél éves bér jutalomként

A teljesítményértékelési rendszer úgy működött, hogy az év elején minden egyes köztisztviselő elé – vele közösen meghatározva – a felettese kitűzött valamilyen számszerűsíthető, munkavégzését mérő célt, majd év végén ezt vetették össze a produktumával.

Ennek alapján osztotta szét az éves jutalomkeretet az intézmény vezetője a köztisztviselő dolgozók között, de úgy, hogy a jutalmazottak megoszlása a normális eloszlást kellett hogy kövesse (az egyáltalán nem és a nagyon megjutalmazottak arányaiban kevesen voltak, a közepesen megjutalmazottak hányada volt a legnagyobb). Aki rosszul dolgozott, az egy fillér jutalmat sem kapott, aki viszont kiemelkedően teljesített, az éves fizetésének harmadát, vagy akár felét is hazavihette bónuszként.

Nem osztanak jutalmat

Azzal, hogy most eltörölték a teljesítményértékelési rendszert, egyúttal megszüntették vele idén a jutalmakat is. Hiába volt ugyanis év elején kitűzve minden érintettre egy cél, és hiába teljesített jól eddig bármelyikük, év végi értékelés híján nem kaphat senki sem prémiumot. Ezzel lapunk kalkulációi szerint a költségvetés idén pár tízmilliárd forintot spórolhat meg.

A teljesítményértékelési rendszer megszüntetése lényegében leképezi, követi a kormány korábbi, június 18-i döntését. Az akkori, 1132/2010. (VI. 18.) számú rendeletében határozott a kabinet a kormányfő által nem sokkal korábban bejelentett takarékoskodásról a közigazgatásban, a bútor- és autóbeszerzési stopról, a minisztériumoknál 40 milliárd forintos zárolásokról, és a jutalomkeret felfüggesztéséről és zárolásáról is. A TÉR eltörlése kellett ahhoz, hogy a jutalmazás elmaradásának legyen jogi alapja.

A kilépettek kaptak részbónuszt

A köztisztviselők közül azonban mégis vannak olyanok, akik jutalmat kaphattak. Azok juthattak némi bónuszhoz, akik még június 30-a előtt kiléptek a munkahelyükről, ugyanis az addig hatályos TÉR úgy rendelkezett, hogy a munkahelyétől kilépett köztisztviselőt értékelni kell és az időarányosan neki járó jutalmat ki kell fizetni.

A teljesítményértékelési rendszer eltörlése még egy anomáliát szülhet. A köztisztviselők bérezési szabálya az, hogy a bértábla szerinti illetményét lehet csökkenteni vagy növelni a köztisztviselőnek annak megfelelően, hogy milyen jól szerepelt a TÉR-ben. Így az intézmény vezetője eltérítheti a jövő évi alapilletményét a kimagaslóan jól dolgozó köztisztviselőnek. Ez már csak múlt, mivel ezt meggátolta a TÉR mostani eltörlése. Ahogyan a rosszul dolgozók fizetéscsökkentését sem tudja elérni egy közigazgatási szer vezetője.