Benzinkútakra és kórházakba menne a Subway

2010.07.20. 15:40
Különlegesebb helyszíneken nyitna éttermeket a Subway, a célpontok között benzinkutak, autószalonok, kórházak vannak. Az étteremlánc öt éven belül a régió minden országában piacvezető gyorséttermi hálózattá szeretne válni. Nehéz dolga lesz, ugyanis Magyarországon tavaly még éttermeket záratott be.

Megnyitotta első benzinkútnál üzemelő éttermét Lengyelországban a Subway. A társaság további éttermeket is tervez benzinkutaknál, de fontolgatják autószalonokban üzemelő Subway-ek létrehozását is. A nem megszokott helyszíneket azért támogatja a gyorsétteremlánc, mert egy Subway étterem akár tíz négyzetméteren is elfér, és ezeken a helyeken lényegesen alacsonyabbak az induló költségek. Egy kórházhoz hasonló helyszínen akár negyven százalékkal olcsóbb éttermet nyitni, mint egy átlagos helyen.

A subway franchise rendszerben működteti éttermeit, ami azt jelenti, hogy önálló vállalkozók megvásárolhatják a gyorsétterem üzemeltetésének jogát, azaz a licenszet. Az éttermet ezután a vállalkozó saját felelősségére és költségére üzemelteti, viszont számos szolgáltatást a Subway központja biztosít számára. Fontos tényező, hogy milyen feltételekkel lehet üzemeltetni egy ilyen megvásárolt licensszel rendelkező éttermet, ezért az alacsonyabb induló költségek kedvezhetnek az étteremlánc terjedésének.

A szendvicses cég a régióban is hasonló helyszíneken szeretne terjeszkedni, így előbb-utóbb mi is találkozhatunk az étteremlánccal valamelyik töltőállomásnál. Tavaly ötvenhárom új éttermet nyitott a gyorsétteremlánc a régióban, idén pedig körülbelül harmincötöt tervez. Mindezt annak ellenére, hogy Magyarországon tavaly még öt éttermet bezáratott a magas bérleti költségek miatt, igaz az ötből három újra megnyílt más helyszínen.