Orbán: 3,8% az egyetlen konkrét elvárás

2010.07.20. 14:34
A Nemzetközi Valutaalap (IMF) és Magyarország között létrejött szerződés alapján az egyetlen konkrét elvárás Magyarországgal szemben a 3,8 százalékos költségvetési hiány, nyilatkozta Orbán Viktor egy keddi sajtótájékoztatón. Hozzátette azt is, hogy ezt az ország be is fogja tartani, de az, hogy ezt hogyan teszi, kizárólag nemzeti felelősség.

A miniszterelnök a visegrádi országok kormányfőinek budapesti csúcstalálkozója után tartott sajtótájékoztatón újságírói kérdésre kijelentette, hogy ennek az évnek a végén Magyarország költségvetési hiánya nem lehet 3,8 százaléknál magasabb, és nem is lesz. Ezen kívül minden más kérdésben a tárgyalás az IMF és Magyarország között "illetéktelen", az pedig, hogy a hiányt hogyan kell betartani, kizárólagos nemzeti felelősség.

A kormányfő úgy fogalmazott, hogy a Magyarország és az IMF közötti tárgyalások ügyében "annyi fűt-fát, tücsköt-bogarat" összehordtak, hogy egyáltalán nem lepődik meg, ha az emberek nehezen ismerik ki magukat ebben az ügyben. Orbán Viktor kifejtette azt is, hogy a Nemzetközi Valutaalap és Magyarország között 2008-ban létrejött szerződés ez év októberében lejár. E szerződésben azt rögzítették, hogy Magyarország 2010-ben 3,8 százalékos költségvetési hiánnyal gazdálkodik. Ez az egyetlen konkrét elvárás az országgal szemben, hozzátéve: "Ezt a szerződést betartjuk".

Ezzel a 3,8 százalékos költségvetési hiánnyal Magyarország az Európai Unió 27 tagállama között az 5-6. helyen található. Ugyancsak újságírói kérdésre Orbán Viktor azt mondta, hogy a piacok kérdésébe nem kíván beavatkozni, "a piacoknak megvan a gazdája; reagálnak, ahogy reagálnak". Hozzáfűzte, a piacok kalkulációjához egyetlen dologgal tud hozzájárulni, azzal, hogy a Magyarország által vállalt nemzetközi kötelezettséget betartják.