Folyamatosan nő a költségvetési szervek adóssága

2010.07.21. 07:39 Módosítva: 2010.07.21. 07:39

Júniusban alaposan elszállt a költségvetés, az államháztartás hiánya 297,4 milliárd forint lett - részint a bevételek elmaradása, nagyobb részt a költségvetési szervek túlköltekezése miatt. A június volt az első teljes hónap, amikor a pénzügyi folyamatokat már az új kormány felügyelte. Láthatóan ez nem sikerült, a kiadások mellett ugyanis a központi költségvetési intézmények kifizetetlen számlaállománya hárommilliárd forinttal emelkedett, 26,8 milliárd forinttal elérve éves csúcsát. Az összes adósságon belül az állammal szemben fennálló tartozás 800 millió forint, ami százmillió forinttal kevesebb az előző havinál. A kifizetetlen szállítói-szolgáltatói számlaállomány ezzel szemben 26 milliárd forintra rúg, ez emelkedett több mint hárommilliárddal egy hónap alatt.

Az összes adósság 46 százaléka jelentkezik az Oktatási és Kulturális Minisztérium fejezetnél, ezen belül nagyrészt az orvos-egészségügyi centrummal rendelkező egyetemeknél. Az egészségügyiek mellett a belügyi tárca intézményei küszködnek tartós adóssággal: a Budapesti Rendőr-főkapitányságnál nem ritka a féléves ki nem fizetett szállítói számla, itt már hónapokkal ezelőtt egymilliárdra rúgott a tartozásállomány, de minden második-harmadik megyei rendőrkapitányságnak van néhány száz milliós adóssága.

Ennek felszámolására ígéretet tett Pintér Sándor belügyminiszter, ám a hogyanról még nem szolgáltak részletekkel. Az újjáalakult belügyi tárcánál alapos konszolidációra lesz szükség, a rendőrségek mellett a büntetés-végrehajtási intézmények is adósságokkal küszködnek.

Hektikusan változik a tartozásállomány

A 450 költségvetési szerv tartozásállománya gyorsan változik: tavaly januárban még alig 12 milliárd forintot tett ki, az év végére 32 milliárd forintra emelkedett. Az év elején a kormány rendezte néhány intézmény finanszírozását, így a tartozásállomány 21,5 milliárd forintra csökkent, innen emelkedett 26,8 milliárd forintra. A folytatás sem lehet sokkal biztatóbb, hiszen az Orbán-kormány a választások után a költségvetési intézmények kiadásainál 120 milliárd forintos zárolást rendelt el - így egyre több közintézmény él majd a nemfizetéssel a következő hónapokban.