Merkel kemény üzenetet küldött Orbánnak

2010.07.21. 17:12
A görögök megmentésekor mélyen a zsebébe nyúlt, az EU egyik legfajsúlyosabb állama, Németország nem engedi meg, hogy jövőre a magyar kormány ne tartsa magát a konvergenciaprogramban vállalt ígéretéhez, a 3 százalék alatti költségvetési hiány eléréséhez.

Az uniós stabilitási egyezményben foglalt előírások, vagyis a maastrichti kritériumok minden tagállamra, így Magyarországra is vonatkoznak - hangsúlyozta Angela Merkel német kancellár a Reuters tudósítása szerint berlini sajtótájékoztatóján, az Orbán Viktorral folytatott megbeszélést követően.

Ez egy újabb egyértelmű jelzés arra, hogy az EU egyik legfontosabb állama, a gigantikus, 500 milliárd eurós, a görög válság kapcsán májusban összeállított uniós mentőcsomag kulcsszereplője, Németország nem hajlandó újra a zsebébe nyúlni és engedékenynek lenni senkivel, különösen az egyszer már megsegített Magyarországgal szemben. Ez biztosra vehető volt a hétvégi események tükrében, amikor is az Európai Bizottság és az IMF delegációja idő előtt hazautazott, megszakította a tárgyalásokat a költségvetési szigor melletti elköteleződéstől vonakodó magyar kormánnyal. Az pedig, hogy Németország nem enged a költségvetési kritériumokból, hozzáértők szemében nagyjából két és fél hónapja világos dolog.

Orbán szerint nem az IMF-fel kell megegyezni

Orbán a közös sajtótájékoztatón kiemelte, hogy Magyarország világbajnok teljesítményt tud felmutatni a fiskális konszolidáció terén. A kormányfő az MTI beszámolója szerint úgy fogalmazott, hogy nem volt értelme a Nemzetközi Valutaalappal hosszú távú kérdésekről egyeztetni, mivel a megállapodás lejár (a jelenlegi nemzetközi hitelkeret október elejéig érvényes).

Bankadó, másképp

Merkel és Orbán egyaránt fontosnak nevezték a bankadó bevezetését. Míg azonban a német kancellár a tervezett intézkedés kapcsán egyfajta válságelhárító óvintézkedésről beszélt, a magyar miniszterelnök hangsúlyozta, hogy a költségvetési hiány lefaragása, illetve a növekedés biztosítása érdekében azonnali lépésre van szükség. (MTI)

A magyar miniszterelnök arról beszélt, hogy Magyarországnak az Európai Unióval kell megállapodnia arról, hogy miként akarja csökkenteni a költségvetés hiányát, nem pedig az IMF-fel. Nem az IMF-fel, hanem az EU-val kell megállapodnunk arról, hogy az idei 3,8 százalékos GDP-arányos költségvetési hiányt hogyan csökkentjük az Európai Unió által elvárt 3 százalékos szint alá; ám erről még az EU-val egyeztetnünk kell és ezt meg is tesszük - nyilatkozta Orbán Viktor, aki azt is hozzátette: a jövő évi költség ezen tárgyalások függvényében alakul majd.

Mint ismert, az EU-nak lényegében jogi lehetősége sincs, hogy engedjen a jövő évre a konvergenciaprogramunkban vállalt 2,8 százalékos hiánycélból. Most pedig, az adósságválság rémével küzdő EU-ban a költségvetési szigor mindennél előbbre való a gazdaságpolitikai téren. A múlt héten ráadásul döntés született arról is, hogy a túlzott, 3 százalékos hiányt rendre megsértő, ígéretüket be nem tartó uniós országoktól megvonhatnak közösségi forrásokat. A magyar kormány mindenesetre a hétvégén megszakadt tárgyalásokon sem tudott részletekkel szolgálni arra vonatkozóan, hogyan is tudja csökkenteni 3 százalék alá az államháztartási deficitet, és mindezidáig sem adta egyértelmű jelét, hogy nem próbálna kialkudni egy kis mozgásteret.