Nem meglepő a Moody's lépése

2010.07.23. 12:03 Módosítva: 2010.07.23. 16:31
Leminősítést valószínűsítő felülvizsgálat alá vette pénteken Magyarország közepes befektetői adósbesorolását a Moody's Investors Servce, arra a véleményére hivatkozva, hogy az IMF és az EU küldöttségeivel folytatott tárgyalások megállapodás nélküli félbeszakadása miatt megnövekedett a magyar költségvetési és gazdasági kilátásokat övező bizonytalanság.

Leminősítési felülvizsgálat alá helyezte Magyarországot a Moody's Investors Service - jelentette be ma délelőtt a hitelminősítő. A bejelentés azzal függ össze, hogy a hétvégén megszakadtak a tárgyalások a magyar kormány és a nemzetközi szervezetek között, illetve a friss fejlemény szerint a kormány nem is tervezi a Nemzetközi Valutaalappal a további együttműködést. Ez a fejlemény gyengítheti a magyar államadósság finanszírozásának jövőbeli lehetőségeit. A Moody's a Baa1-es országminősítés várható lerontása mellett a banki devizaalapú betétekre vonatkozó szintén Baa1-es besorolási plafont is csökkentheti arra hivatkozva, hogy nőtt a devizabetétek befagyasztásának kockázata.

A forint azonnal gyengüléssel reagált a hírre. Az euróval szembeni jegyzések 284-ről a 286-os szint fölé emelkedtek, majd 285-285,5-ig korrigáltak. A Budapesti Értéktőzsdét is elérte az átmeneti eladói hullám, külföldön ugyanis újra javul a hangulat. A magyar 5 éves CDS-felár 10 bázisponttal 338 bázispontra mászott a Moody's bejelentése hatására.

hitminfriss100723

Amint a táblázat alapján látszik, a Moody's aktuális besorolása egy fokozattal jobb a Fitch Ratings, illetve két fokozattal kedvezőbb a Standard & Poor's minősítésénél. A Moody's már eddig is negatív kilátást adott saját besorolásának, akárcsak a Fitch, míg az S&P már stabil besorolást tartott érvényben. Egészen koradélutánig, amikor is az eddigi stabilról negatívra rontotta Magyarország közepes befektetői államadós-besorolásának kilátását a Standard & Poor's. Arra a véleményére hivatkozva, hogy a kormány által bevezetett egyes intézkedések potenciálisan kedvezőtlen hatást gyakorolhatnak a magyar gazdaság középtávú makrokilátásaira. Az S&P ezek között első helyre sorolta a pénzintézetekre kiróni tervezett adót.

Nem meglepő

Semmi meglepő nincs a Moody's bejelentésében, talán csak az időzítése – mondta Sarkadi Szabó Kornél, a Cashline vezető elemzője. A forint délelőtti gyengülésével kapcsolatban azt mondta, hogy egyébként is vannak olyan hírek a piacon, melyek előidézhetnek ilyen elmozdulásokat.

Ha megnézzük az elmúlt napok mozgását, akkor azt látjuk, hogy az IMF-fel kapcsolatos döntésekre reagált a forint, de utána visszatértünk a globális trendekhez. Az ilyen hírek csak átmenetileg tudják befolyásolni az árfolyamokat. Tartósabb elmozdulás akkor lehetséges, ha rossz hírek jönnek Ázsiából és Amerikából, ilyenkor előtérbe kerülhetnek a magyar kockázattal kapcsolatos hírek is.

Nem értik

A mindent körülvevő zavar nevetséges - kezdte a Reutersnek adott kommentárját Simon Quijano-Evans, aki nem látja indokoltnak a leminősítést.

IMF-hitel nélkül könnyebben jöhetnek a spekulánsok

Pár napja még egyértelműen 3 százalék alatti deficitterv volt a kormány kommunikációjában, tegnap már ködösebben fogalmaztak az illetékesek - írta még a Moody's bejelentés előtt kelt piaci kommentárjában a Commerzbank. A 3 százalék maradt, de ezt már csak néhány (1-2-3?) év alatt tervezik elérni. További bizonytalanágot keltő faktor lehet a kormány-IMF viszony alakulása. Tegnap a miniszterelnök már arról beszélt, hogy nem feltétlen van szükség az IMF hitelkeret meghosszabbítására, inkább az EU-tól kérnénk csak segítséget. Amíg ezügyben nincsenek konkrétumok, addig egy esetleges nehéz helyzetben a forint könnyedén válhat támadási célponttá a spekulánsok szemében.

Miért most kezdik el fontolóra venni, hogy leminősítik Magyarország adósbesorolását? - teszi fel a kérdést a szakértő, aki szerint a GDP-arányos államadósság nem fog drámaian emelkedni, ha a költségvetés hiánya 3 vagy 3,5 százalék lesz. Ha az elsődleges egyenleg többletet mutat, akkor az adósságráta tovább mérséklődhet - nyugtat az elemző. Nem értem, hogy a legújabb magyarországi események miért váltanának ki leminősítést - magyarázta a Cheuvreux elemzője, aki egyúttal a hitelminősítők megkésett reakcióira és hitelességük teljes hiányára is felhívja a figyelmet.

Magyarország gazdaságának fundamentumai nem indokolják a leminősítést, ám ha a kormány nem ismeri fel a kommunikáció fontosságát, akkor súlyos problémákkal kerülhet szembe. Ezt üzente a Moody’s is - nyilatkozta a Reuters hírügynökségnek Lars Christensen, a Danske Bank elemzője a hitelminősítő mai bejelentésére. A koppenhágai bank szakértője szerint továbbra is fennáll a kockázata annak, hogy a következő három hónapban a 300-as szintig emelkedik a forint euróval szembeni kurzusa.

De aggódnak

A Moody’s mai bejelentése egy figyelmeztetésnek tekinthető a piacok számára: felteszi a kérdést ugyanis, hogy örülnek-e a piacok annak, ami jelenleg Magyarországon folyik - helyezte tágabb megvilágításba az eseményeket Agata Urbanska, az ING feltörekvő piaci stratégája, aki szerint a hitelminősítő pénteki figyelmeztetése egy újabb olyan tényező, ami gyengítheti a magyar piacokat.

Az ING szakértője meglepődve áll az előtt, hogy a magyar piacok ilyen hamar kiheverték a hétvégi fejlemények okozta sokkot. Számos befektető úgy áll hozzá Magyarországhoz, hogy adnak egy kis időt, mivel az elmúlt időszakban kiváló munkát végeztek és így alacsony költségvetési hiánnyal rendelkezik. Ám nem bíznék nagyon a piac ítélőképességében - figyelmeztet az elemző, aki szerint az adósság szintje adhat aggodalomra okot.

A hitelminősítő döntése minden bizonnyal azzal magyarázható, hogy megszűnt az IMF által nyújtott biztonsági háttér és nem úgy tűnik, hogy ez egyhamar visszatér - nyilatkozta a hírügynökségnek Neil Shearing, a Capital Economics közgazdásza, aki szerint Magyarország végül úgyis az IMF segítségére szorulhat, mivel külső finanszírozási igénye túl nagy.

A kormány azonban jelenleg nincs azonnali nyomás alatt, mivel a közép távon stabilnak mondható az állam finanszírozási helyzete - tette hozzá a CE elemzője, aki ezért nehéz időszakra számít a következő fél évben. Neil Shearing úgy véli, hogy a kilátások az elmúlt időszakban jelentősen romlottak és nem úgy tűnik, hogy a közeljövőben javulnának. A Capital Economics londoni elemzője arra is felhívta a figyelmet, hogy a kormány ezzel (a megszorítások és az IMF elutasításával) a választópolgárok megnyerését célozza, ám ezzel párhuzamosan gyengíti a forintot, ami emeli a devizában eladósodott adósok törlesztőrészletét. Így az a kormány, amelyik sokáig gyengíti a forintot nem tesz szert tartós népszerűségre - tette hozzá.

Bankokat is

Hét magyar bank adósi és betéti besorolásait vette leminősítést valószínűsítő felülvizsgálat alá pénteken a Moody's Investors Service, miután a magyar kormánykötvény-adósi osztályzatra is hasonló felülvizsgálatot jelentett be, arra a véleményére hivatkozva, hogy az IMF és az EU küldöttségeivel folytatott tárgyalások megállapodás nélküli félbeszakadása miatt megnövekedtek a magyar költségvetési és gazdasági kilátásokat övező bizonytalanságok.

A nemzetközi hitelminősítő pénteken Londonban közölte: a banki intézkedés az Erste Bank Hungary "Baa2/Prime-2", valamint az FHB "Baa3/Prime-3" szintű, hosszú és rövid futamú forint- és devizabetéti osztályzataira, a K&H Bank "A3"-as forintbetéti besorolására, az MKB Bank "Baa2/Prime-2" szintű, hosszú és rövid futamú forint- és devizabetéti, valamint adósi osztályzataira, és "Baa3-as" alárendelt devizaadós-besorolására vonatkozik. Továbbá az OTP Bank "Baa1/Prime-2" szintű, hosszú és rövid futamú forint- és devizabetéti, valamint adósi osztályzataira, és "Baa2"-es alárendelt devizaadósi minősítésére, az OTP Jelzálogbank "Baa1/Prime-2" szintű, hosszú és rövid futamú forint- és devizabetéti, valamint adósi osztályzataira, és az MFB "Baa1/Prime-2" szintű, hosszú és rövid futamú forint- és devizabetéti, valamint adósi osztályzataira vonatkozik. A Moody's közölte, hogy a hét bankra bejelentett, leminősítést valószínűsítő felülvizsgálat a magyar szuverén besorolások hasonló, szintén pénteken bejelentett felülvizsgálatát tükrözi.