Hullámvasúton a forint és Járai biztosítója

Ez történt a gazdaságban a 29. héten

2010.07.24. 11:45
Megszakadtak a tárgyalások az IMF-fel és az EU küldöttségével, erre bezuhant a forint és a tőzsde. Szinte óránként változott, lesz-e Lex Járai vagy sem. Pénteken pedig leminősítés közelébe került az ország adóssága két hitelminősítőnél is. Az alapkamat azért maradt.

Szabadesésben kezdte a hetet a forint, hétfőn átlépte a 290-es szintet az euró ára, miközben pénteken még 280 közelében járt az árfolyam. A forint gyengülése várható volt: a magyar kormány, valamint az IMF és az EU közötti budapesti tárgyalások megszakadása annyit jelent, hogy egyelőre megszűnt a magyar gazdaság alatti védőháló.

Hétfőn az IMF-fel és az EU-val való tárgyalások megszakításástól volt hangos a belföldi és a külföldi gazdasági sajtó, ismét Budapestre látogatott a CNBC gazdasági hírcsatorna. Csütörtöki parlamenti felszólalásában Orbán Viktor végül kijelentette, hogy nem kell új IMF-megállapodás. Magyarország számára most az elsődleges és lényegi kérdés az Európai Unióval történő megállapodás. Azt is hangsúlyozta, hogy Magyarországnak egy igénye lesz – emelte ki –, egyenlő mércével kell mérni, mindenkinek azonos időtartamot kell szabni arra, hogy teljesítse az uniós elvárást, a 3 százalékos GDP-arányos költségvetési hiánycélt.

A BUX és a vezetõ részvények árfolyamának változása
  28. heti záró 27. heti záró
BUX 25 690 
22 594
OTP 5031 
5150
Mol 19 500 
20 500
Richter 44 600 
45 500
Magyar Telekom 665 
685

A kormány egész héten hangsúlyozta, hogy ragaszkodik a 3,8 százalékos GDP-arányos költségvetési hiánycélhoz. A jegybank nem változtatott az alapkamaton az elszabaduló forint/euró árfolyamok ellenére.

Folytatódott a vita a jegybankelnök fizetéséről, Simor András azt is bevetette érvként, hogy Járai Zsigmond korábbi jegybankelnök fizetése arányaiban magasabb volt az övénél.

Egész héten téma volt a bankadó is, illetve annak Lex-Járaiként elhíresült módosítása. Még arról is szó esett, hogy kiterjesztenék a bankadót, vagyis különadót vetnének ki az energia- és a távközlési szektorra is. A szavazás előtt végül úgy döntött a kormány, hogy mégsem mentesülnek a bankadó alól a 2007 júliusa óta működő biztosítók.

Pénteken aztán két hitelminősítő is kedvezőtlenül nyilatkozott Magyarországról. Előbb a Moody's vette leminősítést valószínűsíthető felülvizsgálat alá a közepes befektetői adósságbesorolást. Néhány órával később pedig a Standard & Poor's stabilról negatívra rontotta Magyarország közepes befektetői államadós-besorolásának kilátását.

Az európai banki stresszteszten hét bank bukott meg, a legismertebb a német Hypo Real Estate, ezen kívül egy görög és több spanyol bank bizonyult gyengének. A bankok feltételezett válsághelyzetben való működését vizsgáló teszten a magyar bankok, az OTP és az FHB is úgy mentek át, hogy a legpesszimistább forgatókönyv esetére is bőven megfelel minden mutatójuk.