Oszkó Péter szerint Orbánék Gyurcsány hibáit ismétlik

2010.07.25. 23:22
A Bajnai-kormány volt pénzügyminisztere szerint az Orbán-kormány ugyanúgy csak saját népszerűségével törődik, mint négy éve Gyurcsány Feren. Százmilliárdos lyukat ütött mindez eddig a költségvetésén, ráadásul az ország jár rosszzul, ha a kormány összeveszik az IMF-fel és az unióval. Ha nem tartjuk a hiánycélt, akár az uniós támogatásokat is elvehetik.

Az IMF-EU-vitában csak rosszul járhatunk - mondta Oszkó Péter az ATV vasárnap esti műsorában. A volt pénzügyminiszter érvelése szerint ugyanis döntés született az EU-ban arról, hogy amely tagállam nem tartja be a költségvetési hiány csökkentésére vállalt kötelezettséget, attól megvonják a támogatást.

Oszkó szerint kormány már eddig százmilliárdos lyukat ütött a költségvetésen, a bankadó kapcsán pedig az az igazi kérdés, hogy ez a pénz nem fog-e hiányozni a gazdaságból, nem állítja-e le a növekedést. Szerinte a történelem ismétli önmagát, 2006-ban a Gyurcsány-kormány, most az Orbán-kabinet is először saját népszerűségi mutatóit nézi, holott nem szabad az állam túlköltekezését a gazdaságra terhelni.

Oszkó Péter szerint nem az a valódi kérdés, hogy a pénzügyi szolgáltatók a rájuk kivetett, az eddigi 13 milliárd forintot megfejelő, 200 milliárdos különadót áthárítják-e az ügyfelekre. Az ATV Pont 7 című műsorában azt mondta, hogy hiányozni fog-e ez a pénz a gazdaságból. Szerinte ennyivel kevesebb hitelt fognak nyújtani. Az összegről elmondta, a bankokra jutó 120 milliárd a tavalyi 270 milliárdos nyereségnek csaknem fele. Végső soron az a kérdés, hogy ez az elvonás fékezi-e a gazdaság növekedését.

Mint a Gyurcsány-kormány

Oszkó Péter úgy véli, hogy az egész probléma akörül forog, hogy a kormány a túlburjánzó intézményrendszert és hatásköröket, valamint a költekezését csökkenti-e. Mint fogalmazott, átnézte 2006-os újságcikkeit, és azt látja, hogy akkor ugyanazt írta, mint most internetes blogjában: nem szabad a gazdaságra terhelni az állam túlköltekezését, mert ennek következménye a növekedés leállása. Mostani példaként a társasági adó kedvezményes kulcsának kiterjesztését, az újranyitott vasúti szárnyvonalakat és a gázár-kompenzáció fenntartását említette. Ezek százmilliárdos lyukat ütöttek a költségvetésen - mondta a volt pénzügyminiszter.

A gyengülő forint és az állampapírok emelkedő hozama több százmilliárdot vihetnek el - mondta az ex-pénzügyminiszter. Utalt arra, hogy a héten kifejezetten rosszul sikerült a soros állampapír-kibocsátás, ami az adófizetők pénzéből megy el - mondta.

Magyarország egy éve nem hívja le a soros részletet az IMF és az EU hitelkeretéből - emlékeztetett Oszkó Péter. Az elmúlt időben tapasztalt tárgyalásmegszakadásról úgy vélekedett, hogy a kormány először bejelentette, együtt akar működni az IMF-fel, majd megbukott a vizsgán.

A 2011-re vonatkozó 3 százalékos államháztartási hiány kapcsán leszögezte: az eddigi tárgyalásokon is az IMF volt a rugalmasabb, a vállalás betartását az Európai Bizottság várja el, és ezt nem lehet megváltoztatni. Orbán Viktor ezzel kapcsolatos állítására azt mondta: valóban az EU-tagok zöme a 3 százalék felett áll, de többségük a válság miatt csúszott a vonal fölé, Magyarország pedig 2004 óta nem teljesíti a feltételt.

A Bajnai-kormány pénzügyminisztere szerint Magyarországnak a többi tagállamnál kisebb erőfeszítést kellene tennie a hiány csökkentésére, a GDP 1 százalékára rúg, azaz 260 milliárd forintos konszolidációt kéne elvégeznie.