Átadták az M31-est

2010.07.26. 16:20 Módosítva: 2010.07.26. 18:17
Átadták az M31-es autópályát hétfőn, a forgalom várhatóan délután 4 órakor indul meg. Az új szakasz használatáért nem kell autópályadíjat fizetni.

Az M31-es és az M3-as autópálya gödöllői csomópontjában tartott ünnepségen Orosz Ferenc, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. vezérigazgatója átadta az új autópályát Bakó Attilának, az Állami Autópálya Kezelő Zrt. vezérigazgatójának.

Az új autópálya az M3-ast Gödöllőtől köti össze az M0-ás keleti szektorával, azt Pécelnél éri el. A 12,4 kilométer hosszú M31-es 21,8 milliárd forintba került, és bő másfél év alatt készült el.

Az M31 mintegy 15 kilométerrel rövidíti le azt a távolságot, amelyet eddig csak az M3-M0 csomópontján keresztül lehetett megtenni. Így például aki Miskolc felől tart a Ferihegyi repülőtérre, ennyivel rövidebb úton érheti el azt. Ezzel az M0-ás keleti szektorában a napi 50 ezer járműves forgalom a felére mérséklődik.

A kétszer kétsávos, leállósávval ellátott, beton burkolatú új autópálya tervezési sebessége 130 kilométer óránként, de a sebességkorlátozások miatt inkább a 110 kilométeres sebesség a jellemző.

A projektnek része volt két völgyhíd és két hídszerű vadátjáró is, több helyen az autópálya alatti nagy átmérőjű csövekkel oldották meg a vadak átjutását az utópálya egyik oldaláról a másikra.

Az M31-as autópálya megépítését az tette lehetővé, hogy az M0-ás keleti szektorát a kalkuláltnál olcsóbban vállalta a közbeszerzés nyertese. A maradványt egészítette ki az EU a kohéziós alapból, így a támogatási arány 85 százalék volt.