A volt szerb jegybankelnök jönne az MNB élére?

2010.07.27. 14:36 Módosítva: 2010.07.27. 16:31
Egy szerb lap szerint a magyar kormány felkérte a szerb-magyar kettős állampolgár Jelasicsot a magyar jegybankelnöki posztra. Sok minden ellene szól.

A magyar kormány felkérte a magyar-szerb kettős állampolgárságú Radovan Jelasicsot, a szerb jegybank volt elnökét, hogy legyen a Magyar Nemzeti Bank új elnöke – állítja exkluzív információira hivatkozva az ottani Pressz napilap. Mint a lap írja a nol.hu beszámolója szerint: a szakembertől azt várnák el, hogy segítse ki a gazdaságot a mély válságból, járuljon hozzá a költségvetési hiány és a külső adósságok csökkentéséhez, és őrizze a monetáris rendszert. A Pressz azt írja, hogy Magyarországon az a kép alakult ki Jelasicsról, hogy ő mentette meg a szerb bankszektort és ezzel Európában kevés országgal egyetemben nem kellett az ottani kabinetnek mentőövet dobnia a helyi pénzintézeteknek.

Jelasics és a kormány határozottan cáfol

Jelasics annyit mondott lapunknak a hírt cáfolva, hogy nem is érti, miért keres elnököt a magyar kormány az MNB élére, hiszen a jelenlegi elnök megbízatása még szűk három évig tart. Ha ő lenne a jegybankelnök, ugyanúgy nem jönne ki az ország mostani vezetésével, mint ahogyan Simor nem jön ki - mondta. Hozzáfűzte: általános tapasztalat, hogy bárkit is tesz meg a politika a jegybank elnökévé, előbb-utóbb megromlik a két fél viszonya.

Radovan Jelasics, a szerb jegybank magyarországi születésű távozó elnöke az MTI-nek határozottan cáfolta, hogy felkérést kapott volna arra, legyen egy későbbi időpontban a Magyar Nemzeti Bank elnöke, azaz nem készül a magyar jegybank élére.

A szerb jegybank távozó elnöke az MTI-nek viccesen megjegyezte: "Szerbiában április elseje az év összes napjára esik."

Nyomatékosan állította: a privát szférába készül. "Nem azért mondtam le a szerb jegybankelnöki posztról, hogy egy másik jegybankban folytassam a pályafutásom. A privát szférában szeretnék tovább dolgozni"  - mondta határozottan Radovan Jelasics az MTI-nek.

Az Index megkeresésére a Kormányzati Kommunikációért felelős Államtitkárság teljes mértékben komolytalannak titulálta a szerb lap hírét.

A szerb lap nem ír az idődimenzióról, vagyis arról, hogy mikor venné át a magyar jegybank irányítását a Magyarországon született, a magyar mellé a szerb állampolgárságot 2004-ben, a jegybankelnöki posztra való felkérésekor felvevő szakember. Márpedig a jelenlegi MNB-elnök, Simor András mandátuma 2013-ig szól, addig viszont a kormánynak gyakorlatilag nincs jogi eszköze elmozdításához, még ha igen rossz is a kormányfő és a jegybankelnök viszonya mostanság.

A törvény értelmében csak lemondás, halálozás, illetve súlyos kötelezettségszegés esetén állhatna elő az a helyzet, hogy mandátumának kitöltése előtt szűnik meg a jegybankelnök megbízatása. Ráadásul az MNB elnökét a mindenkori államfő mentheti fel (igaz, aki hamarosan a kormánypárt által javasolt és nagy többségben megválasztott Schmitt Pál).

Így pedig nagyon idő előttinek tűnik Jelasics nevének bedobása, három évvel az előtt, hogy jogilag lehetősége nyílna a mostani kormánynak elnököt jelölni a magyar jegybank élére.

Az sem szól Jelasics mellett, hogy a költségvetési fegyelemre kínosan ügyelő, az IMF-fel való jó kapcsolatot kereső szakembernek tartják, aki a mindenkori politikai szférától igyekszik távolságot tartani. (Ezek tükröződnek a lapunknak 2008 végén adott interjújából is.) Ezek a jellemzők miatt nem biztos, hogy a mostani kormány preferenciáival egyezik Jelasics személye.