Várjunk picit a kenyai utazással!

2010.07.27. 09:46
Kenyába a következő két hétben csak azok utazzanak, akiknek halaszthatatlan dolguk van – figyelmeztetett Fekete Edit, hazánk kenyai konzulja.

Augusztus 4-én kerül sor az új alkotmányról döntő népszavazásra. Az ezzel járó kampány miatt mindennaposak a rendezvények, melyeket tanácsos elkerülni, illetve előzőleg tájékozódni az kérdéses helyszínek felől. A rendezvényeken elszabadulhatnak az indulatok. Így történt ez június 13-án is. Ekkor hatan életüket vesztették, 115-en pedig megsérültek, miután kézigránátokat dobtak a több ezer fős tömegbe.

A leglátogatottabb turisztikai útszakasznak számító Rift-völgyben legjelentősebb a készültség. A következő hetekben tanácsos még a szervezett utakat is elhalasztani ezen a vidéken - hívja fel a figyelmet a Turizmusonline.

Magas a terrorfenyegetettség szintje, főleg a külföldiek és a turisták által látogatott helyeken. Az al-Shabaab többször megfenyegette Kenyát, amiért támogatja a szomáliai átmeneti kormányt. Mindennapossá váltak a kenyai-szomáliai határ mentén az al-Shabaab által szervezett fegyveres támadások, emberrablások. Javasolt a kenyai-szomáliai határt 30 km-es körzetben mindenki kerülje el.

Változatlanul érvényesek a korábbi biztonsági tanácsok is. Mint Fekete Edit tájékoztatott, a Nairobiban bekövetkezett incidensek többsége értéktárgyak megszerzésére irányult, az elkövetők azonban az emberi életet sem tartják tiszteletben, nincsenek tekintettel sem nemre, sem korra, sem státuszra. Kiemelt veszélyzónát jelentenek a fő közlekedési útvonalak, ahol az autóval közlekedőket is megtámadhatják egy-egy megállásnál, emellett a mellékutak és a belváros sem tekinthető biztonságosnak. Kenyában magas a terrorfenyegetettség szintje, amely összefüggésbe hozható szomáliai bázisú szélsőséges iszlamista csoportok regionális tevékenységével. Egyetlen európai képviselet, így a magyar sem ajánlja, hogy 30 km-es körzeten belül valaki a szomáliai-kenyai határt megközelítse.

A Külügyminisztérium kéri, hogy elővigyázatosságból a járművek biztonsági zárja mindig legyen aktiválva, a járművek ablakait ne húzzák le. Tilos tovább az országutak és a városi utak mentén tilos megállni. Kerülendők a nyomornegyedek. Csak halaszthatatlan esetben közlekedjünk sötétedés után – akár gyalogosan, akár járművel, illetve a sétálást a kenyai fővárosban, az elhagyatott tengerparti sávokon jobb mellőzni. Nem szabad senkitől ételt, italt elfogadni, mert azokba gyakran kábítószert kevernek.

Kenya területén véletlenszerűen kiválasztott célpontok elleni terrorista merényletek bekövetkezését nem lehet kizárni. A támadások kiemelt célpontjai lehetnek vallási központok, kormányzati és igazgatási épületek, a légi-, vasúti és vízi közlekedési infrastruktúra, a turisztikai központok, továbbá minden olyan hely, ahol emberek tömegben gyülekeznek. Szomália területei vizein, valamint a Szomáliával határos nemzetközi vizeken gyakoriak és folyamatosak a hajók elleni kalóztámadások és fegyveres rablások. A kalózok modern motorcsónakjaikkal akár a szárazföldtől 200 tengeri mérföldön túl is megtámadják a tengerjárókat. Erre tekintettel a Külügyminisztérium nem javasolja az utazást olyan útvonalon, amely Szomália tengerparti szakaszán (Ádeni-öböl, valamint Szomália keleti partszakasza) keresztül vezet.