Téli álmot alszik az Andrássy út

2010.07.29. 07:44

Szomorú képet fest a luxusmárkák célpontjának tekintett Andrássy út. Az üzletek 40 százaléka üresen áll, a letakart portálok némelyikére még a "kiadó" táblát sem tették ki. A Bajcsy-Zsilinszky út és az Oktogon közötti szakasz kihalt tömbjeit csak néhol szakítja meg egy-egy működő, csillogó portálú luxusüzlet.

A kiskereskedelem válsága az Andrássy úton is tetten érhető, a bérlő nélküli üzletek látványáért azonban nem csak a visszaesés okolható - állítják szakértők -, hanem azok a tulajdonosok is, akik a drágán, spekulációs céllal, hitel nélkül megvett üzleteket a jelenlegi, alacsony bérleti díjon nem is akarják kiadni, inkább csak parkoltatják tőkéjüket az ingatlanokban. Fejlesztési kötelezettség és ingatlanadó nélkül semmi nem ösztönöz a bérbeadásra, a lassan pusztuló környezet azonban nem csak a potenciális bérlőkre, de az ott lévő, működő boltok forgalmára is negatívan hat. A lehangoltság már a Bajcsy-Zsilinszky úton elkezdődik, az utca elején a terjedelmes portálú, egykori több száz apró üzlet négyzetméterét 15 euróért kínálják. A Paulay Ede utca sarkán bezárt étterem jelölés nélküli holdbéli táj, majd ráfordulva a gyakorta a Champs-Elysées-hez mért Andrássy útra a rossz hangulat csak fokozódik.

Az első két tömbben több az üres bolt, mint a működő, van, amelyikbe már csaknem két éve nem találnak megfelelő bérlőt. Bő egy éve nincs élet a Wall Street étterem helyén, és a szomszédságában is üresen tátong az óriási portál. Az épületet megvásárló spanyol befektető nem találja alkalmasnak az időt a fejlesztésre, igaz, valószínűleg hitelt sem kapna a felújításhoz. A 21-es szám egyik oldalán még folytatódik az elhagyatott portálok sora, amit üdítő színfoltként tör meg a 23. alatt Roberto Cavalli és a Gucci üzlete. A jó ideje állványokkal elkerített Balettintézet látványa lehangoló, bár utána sokkal több a működő üzlet. Az Oktogontól a páros oldalon visszafelé sétálva, a Jókai tér sarkán hatalmas helyiség, amelynek 120 eurós bérleti díját hallva óhatatlanul felmerül a kérdés: tulajdonosának biztosan fontos a hasznosítása? A páros oldalon az Oktogonhoz közelebb jobb a helyzet, az elvárt bérleti díjak is inkább a 60 euróhoz közelítenek, mint a 40-hez, amelyet jellemzően az Andrássy út elején említenek a bérbeadók. Nagyobb helyiségeknél pedig gyakori, hogy a bérlőtől várják az ajánlatot. A Nagymező utcától újra szaporodnak a lehúzott rolók. A kis üzletekben a hosszú távú szerződések dacára óriási a fluktuáció, van, amelyikben hat év alatt négy bérlő is megfordult.

Idén a napokban nyíló francia delikáteszbolt, a Cantine és a szeptemberben piacra lépő Max Mara-üzleten kívül már nem várható újabb nyitás - mondja Csörgő Anita, a Colliers kiskereskedelmi szakértője, Magyarország az utolsók között áll a kiskereskedelmi forgalom növekedésében, így a terjeszkedésüket amúgy is visszafogó márkák nem itt indítják be az expanziót. Egy megállapodás után minimum 6-9 hónap, mire a nyitási készlet és az üzlet összeáll, így tavasz előtt a már megállapodott két új divatmárka sem léphet a piacra. Mint mondja, az Andrássy út számára az idei év a mélypont; legfőbb vonzereje a bérleti díjak lassú csökkenése.