Elvették az uniós elnökségre felkészülő stáb pénzét

2010.07.30. 08:34 Módosítva: 2010.07.30. 10:49
Júliusban az EU-elnökségi stáb tagjai 1,2-2,4 havi illetményüket kaphatták volna meg a többletmunkájuk és képzési többletterhük elismeréseként, ha nem adott volna ki június 30-án estefelé egy rendeletet az új kormány, amely eltörli ezt a pótlékot.

2011 első félévében az EU soros elnöke lesz Magyarország. Az elmúlt hetekben kormányzati tisztviselők hol panaszkodtak arra, hogy pénzhiány akadályozza a felkészülést, hol azt húzták alá, mekkora lehetőség hazánk számára az elnökség. A kormány közben elvette az uniós elnökségre felkészülő stáb illetményét.

Június 30-án estefelé jelent meg az a Magyar Közlöny, amelyben – mint lapunk beszámolt róla – suttyomban megszüntették a teljesítményértékelést a köztisztviselői karban, és ezzel el is vették tőlük az idei jutalmat. De nemcsak ezt törölte el a kormány: a 207/2010. (VI. 30.) számú, „egyes közszolgálati jogviszonnyal összefüggő kormányrendeletek módosításáról” címet viselő rendelete. Ugyanitt hatályon kívül helyezték az EU-elnökségi stáb anyagi elismeréséről szóló korábbi szabályokat.

Az uniós elnökségre felkészülő stáb feladatairól, a tagok kiválasztásáról, képzésükről, és anyagi elismerésükről egy három évvel ezelőtti,  kormányrendelet intézkedik (374/2007,. XII. 23.). Ennek a kormányrendeletnek a stáb kiválasztására, képzésére, viszonyaikra vonatkozó részét meghagyta az új kabinet, de a felkészülés idejére járó pótlékról szóló részt hatályon kívül helyezte. (Az anyagi elismerésről szóló részből csak az maradt, amely az EU-elnökség, tehát a 2011-es első félév sikeres lezárása után járó illetményről szól.)

A korábbi szabály szerint az elnökségistáb-tagoknak, ügykezelőknek, és dossziéfelelősöknek a többletmunkájukért és a képzési többletterhük miatt félévente – lényegében utólag – pótlék járt. A stábtagok hol munkaidejükben, hol azon kívül nyelvtanfolyamon vesznek részt, fejlesztik a tárgyalási technikájukat, felkészítik őket, milyen magatartást tanúsítsanak a konzultációkon, uniós ismereteket tanulnak. Idén júliusban a havi illetmény 1,2-2,4-szeresét kaphatták volna meg pluszban a stábtagok, attól függően, mi a feladatuk. Ám mivel a kormány ezt hatályon kívül helyező rendelkezése június 30-án jelent meg a Magyar Közlönyben, és még aznap hatályba is lépett, ezért a félévente esedékes pénzt már júliusban sem kaphatják meg a tisztviselők, hiába is látták el a felkészülésből eredő feladatukat.

Mi nem adunk, az új EU-államok igen

Az eddigi rendszer eltörléséről nem találtunk semmiféle kormányzati tájékoztatást. Ezért az uniós elnökségi ügyek főfelelősét, a Külügyminisztériumot kerestük kérdéseinkkel. A minisztérium közlése szerint a büdzsé 420 millió forintot spórol az intézkedéssel. A tárca azzal indokolta a lépést, hogy a kormány szerint a kormánytisztviselők feladata a kormány feladatainak ellátása, és ezért nem kell nekik külön pótlékot fizetni.

Utóbbi magyarázat kicsit sántít, mert a sikeres EU-elnökség lezárása után meg akarják jutalmazni a stábtagokat, az erre szolgáló pótlékot meghagyták a jogszabályban. Európában egyébként vegyes a kép a tekintetben, hogy az uniós elnökséget ellátó ország honorálja-e az elnökségi stáb tagjait a felkészülés alatt. A törésvonal a régi és az új EU-tagállamok között húzódik inkább, a csehek, szlovénok adtak plusz illetményt az államapparátus EU-elnökségi munkában részt vevő tagjainak, míg a belgák, németek - vagyis azok az országok, ahol már többedszer látják el az elnöki teendőket, ezért a stábtagoknak új ismereteket nem nagyon kell felszedniük - nem adtak pluszpénzt.