Állás nélkül több mint félmillió magyar

2010.08.09. 11:49
Júliusban az előző hónaphoz képest 0,7 százalékkal, 550 ezerre nőtt Magyarországon a nyilvántartott álláskeresők száma. Közülük több mint 160 ezren tartósan regisztrált álláskeresők, vagyis több mint egy éve folyamatosan keresnek állást - derül ki az Állami Foglalkoztatási Szolgálat (ÁFSZ) honlapján közölt legfrissebb munkaerő-piaci adatokból.

A nyilvántartott álláskeresők száma az előző év azonos időszakához képest 1,4 százalékkal csökkent.

Júliusban az álláskeresők száma néhány hónapig tartó csökkenő trend után fordult ismét emelkedésbe, mely az iskolaév végével függ össze: jellemző ugyanis, hogy a közép- és felsőfokú iskoláikat befejező fiatalok nagy számban jelentkeznek a munkaügyi központokban és kérik a szervezet segítségét álláskeresésükhöz.

Az ÁFSZ adatai szerint a tartósan állást keresők száma éves összehasonlításban tavaly szeptember óta folyamatosan emelkedik, ami azt jelzi, hogy a válság kitörésekor regisztrált álláskeresők egy része még mindig nem tudott elhelyezkedni és így ők fokozatosan bekerülnek a tartósan regisztrált álláskeresők állományába.

A nyilvántartott álláskeresők létszámának szezonálisan kiigazított értéke 572.800 volt, ez 1.300 fős növekedést jelent az előző hónaphoz képest.

A legtöbb, 122.600 álláskereső az Észak-Alföldön van, de Észak-Magyarországon is több mint 104.000 álláskeresőt tartottak nyilván júliusban.

A nyilvántartott álláskeresők gazdaságilag aktív népességhez viszonyított aránya júliusban 12,6 százalék, a munkavállalási korú népességhez viszonyított arányuk pedig 8,2 százalék volt. Az előző hónaphoz képest mind a gazdaságilag aktív népességhez viszonyított relatív mutató értéke, mind a munkavállalási korú népességhez viszonyított mutató értéke 0,1 százalékponttal emelkedett.

A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) által használt definíció szerinti munkanélküliségi ráta Központi Statisztikai Hivatal (KSH) által publikált legfrissebb adata 11,1 százalék, ami a munkaerő-felmérésből a 2010. április-júniusra, a 15–74 éves népességre vonatkozóan kapott országos adatot mutatja. Ez az érték az egy hónappal korábban publikált adathoz képest 0,3 százalékpontos csökkenést mutat és 1,5 százalékponttal haladja meg az egy évvel korábbi szintet.

2010 júliusában csökkent a munkaügyi kirendeltségekhez újonnan bejelentett állások száma az előző hónaphoz képest: a foglalkoztatók 30.500 új álláslehetőséget jelentettek be. Ez egy hónap alatt 7,1 százalékos csökkenést, míg az előző év azonos időszakához képest 45 százalékos növekedést jelent.

Az újonnan bejelentett állások 50,6 százaléka - 15.400 darab - volt nem támogatott álláshely, a többit valamilyen támogatott foglalkoztatási forma keretén belül kínálták a munkáltatók.

A júliusi zárónapig csaknem 24.000 állás maradt betöltetlen, a legtöbb betöltetlen álláshely a közigazgatás, az egyéb gazdasági szolgáltatás, a mezőgazdaság, a feldolgozási termék gyártása és az építőipar területéről érkezett.

Júliusban 25 cég, összesen 815 munkavállalót érintő csoportos létszámleépítést jelentett be a munkaügyi központok kirendeltségein. Az előző hónaphoz képest 278 fővel, 51,8 százalékkal nőtt a bejelentett elbocsátandó létszám. A 2009. júliusban bejelentett létszámhoz képest azonban jelentős, csaknem 77 százalékos csökkenés következett be.