ÁKK: Nem lesz gond az adósságfinanszírozással

2010.08.11. 13:12
A kormány biztos benne, hogy a következő két évben finanszírozható lesz a lejáró államadósság, jelentette ki Borbély András László. Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) vezérigazgató-helyettese szerint idén már nem bocsát ki újabb devizakötvényt Magyarország.

Nem lát problémát a következő két év lejáró államadósságainak megújításában Borbély László, az ÁKK vezérigazgató-helyettese. A finanszírozás szerkezete a hazai megtakarítások alakulásától és a jegybank tartalékpolitikájától is függ majd. Ha a piaci feltételek kedvezően alakulnak, több milliárdos eurókötvény kibocsátás is elképzelhető, de nem idén – mondta Borbély a Bloombergnek.

A bruttó visszafizetendő adósság az egy éves vagy azon túl lejáró adósságokkal, illetve a nemzetközi hitelek visszafizetésének esedékes részletével együtt 2011-ben 2150 milliárd forintnak felel meg, szemben azzal, hogy idén 1660 milliárd forint a megújítandó adósság. 2012-ben pedig már 2300 milliárd forint lesz ez az összeg – írja a Bloomberg.

Borbély László szerint a következő két évben nem lesz gond a lejáró adósságok megújításával, bár a finanszírozás szerkezete függ majd a hazai megtakarítások alakulásától és a jegybank tartalékolási politikájától. Amint a Portfolio.hu egy múlt heti elemzésében rámutatott, az ÁKK-nak rendelkezésére áll mintegy 3 milliárd eurónyi, a nemzetközi hitelcsomagból lehívott, de eddig még fel nem használt devizaösszege a majdan lejáró adósságok törlesztésére. Ennek felhasználási lehetőségét Borbély a ma megjelent interjúban is jelezte.

Idén januárban már volt egy sikeres dollárkötvény aukció két milliárd dollár értékben, 7 milliárdos kereslet mellett, de idén már nem tervez több devizakötvény kibocsátást az ÁKK. Borbély szavai szerint ha kedvezően alakulnak a piaci feltételek, akkor több milliárd eurót kivető devizakötvény-kibocsátásokra kerülhet majd sor 2011-től.

A következő 2 évben lejáró piaci devizaadósság (3,3 milliárd euró) nemzetközi tőkepiacokról történő finanszírozása teljesülhet, ehhez azonban két alapfeltétel szükséges: továbbra is maradjon kedvező a nemzetközi befektetői környezet, illetve ne romoljon (a bóvli kategóriába) a magyar államadósság hitelminősítése.

A jelenleg igen magas devizaadósság-arány csökkentése ugyanakkor kívánatos lehet, mivel ez jelentős kockázatot jelent a következő évekbeli adósságfinanszírozásra: a nemzetközi hitelminősítők erre hivatkozva leminősíthetik a magyar államadósság besorolását. Már a közelmúltbeli hitelminősítői jelzések is hangsúlyozták, hogy kiemelt kockázatként tartják számon az államadósság magas devizaarányát.