Drágulhatnak a tejtermékek

2010.08.17. 07:42
Az elmúlt hónapokban lassú emelkedésnek indult a tej hazai termelői és feldolgozói átadási ára is. A termelők és a feldolgozók további áremelkedést valószínűsítenek, ám az még kérdéses, hogy mindez megjelenik-e a fogyasztói árakban is.

Lassú emelkedésnek indult a tej hazai termelői és feldolgozói átadási ára is, miután a 2008 óta tartó, európai tejválság hatására kontinensszerte csökken a tejtermelés, és a Nyugat-Európában már a kiskereskedelmi fogyasztásban is érzékelhető növekedés egymást erősítő hatása egyre jobban érvényesül - írja a Napi Gazdaság.

A termelők és a feldolgozók további áremelkedést valószínűsítenek, ám az még kérdéses, hogy mindez megjelenik-e a fogyasztói árakban is, vagy azt a csekély hazai vásárlóerő miatt inkább lenyeli a kiskereskedelem.

A júniusi, átlagosan kilogrammonként 67 forintos termelői árak augusztusra 70-76 forint közé emelkedtek, azonban a hazai árakat leginkább befolyásoló azonnali piacon ennél magasabb, 30-32 eurócentes árak alakultak ki - ráadásul itt sem zárható ki a további drágulás, mivel a keresletnövekedés várhatóan év végéig kitart.

A további áremelkedésben szerepe lehet az európai vásárlóerő növekedése mellett annak is, hogy a második félévben egyébként is kisebb a megtermelt tej mennyisége, és egyik pillanatról a másikra nem lehet drasztikusan növelni a termelést, még új jószágok beállításával sem.