Puhítanánk a deficitszabályokat

2010.08.17. 11:46 Módosítva: 2010.08.17. 14:01
Kilenc uniós tagállam pénzügyminisztere közös levelet küldött Brüsszelnek, amiben azt sérelmezik, hogy az országok által végrehajtott nyugdíjreformok nem tükröződnek megfelelően az államadósságban - írja a Wirtschaftsblatt.

Módosuljon az adósságráta elszámolása - ezt követeli levelében az Európai Tanács állandó elnökénél nyolc új tagállam (Lengyelország, Magyarország, Csehország, Románia, Szlovákia, Bulgária, Litvánia, Lettország) és Svédország.

A közös levél megfogalmazását Lengyelország és Magyarország kezdeményezte, szerintük a jelenlegi elszámolási gyakorlat megkárosítja azokat az országokat, amelyek végrehajtották a nyugdíjreformot

A tagállamok azt szeretnék elérni, hogy Brüsszel a költségvetési hiányok kiszámításakor vegye figyelembe a nyugdíjreform okozta költségeket.

Pár hónapja már napirenden van

A levél annak tükrében nem meglepetés, hogy - mint arról az Index elsőként beszámolt - a magyar kormány pár hónapja már "üti a magánnyugdíjpénztári vonalat": még májusban, a kabinet megalakulása előtt felmerült a magánnyugdíjpénztárak államosításának ötlete. De élt még az is, hogy valamilyen módon a magánnyugdíjpénztári pénzeket a költségvetésben tüntessék fel. Mindkét terv azonos célt szolgált volna: költségvetési lazításnak, egy tekintélyesebb adócsökkentésnek szeretett volna megágyazni az Orbán-kormány. A magánnyugdíjpénztári tervet pár hónapja az IMF és az EU azonban hevesen ellenezte, így akkor megfeneklett az ötlet.

A kormány most a lengyel "vonatra kíván felülni": a lengyelek bő fél éve toborozzák az országokat kezdeményezésükhöz, a magyar kormány pedig most érezte elérkezettnek az időt, hogy nyilvánosan, hivatalosan is az akció mellé álljon.

Még kellenek államok a támogatáshoz

A lengyelek közelítenek az egyik alkotmányban meghatározott államadósság kritériumhoz (55 százalék GDP arányosan), ami azonnali megszorításokat tenne szükségessé, viszont ha a nyugdíjreform költségeit elszámolhatnák, akkor csökkenteni tudnák a költségvetési hiányukat és az államadósságukat.

A Wirtschaftsblatt cikke szerint Magyarország is küzd az államadósság problémájával, hiszen a GDP-arányos adatunk jelentősen meghaladja a Brüsszel által előírt 60 százalékos szintet.

Az osztrák gazdasági napilapnak Olli Rehn, a gazdasági ügyekért felelős biztos szóvivője megerősítette, hogy megérkezett a kilenc tagállam levele, ám a válaszra és az állásfoglalásra még néhány hetet várni kell.

Tudni érdemes, hogy a 27 tagországnak több mint a felének támogatása kell a terv keresztülviteléhez, vagyis a mostani levélíróknak még meg kell nyerniük maguk mellé további tagországokat.

A tárca hivatalosan elismerte

Lengyelország kezdeményezésére kilenc uniós tagállam közösen fordult az Európai Tanács elnökéhez és az Európai Bizottság gazdasági és pénzügyi ügyekért felelős biztosához annak érdekében, hogy a korábban nyugdíjreformot végrehajtó tagállamok reformmal kapcsolatos költségeit az EU az elszámolásokban vegye figyelembe.

Magyarország csatlakozott ahhoz a kezdeményezéshez, amely az EU Stabilitási és Növekedési Egyezménye vonatkozó részének felülvizsgálatát célozza, mert a módosítás a tagállamok egyenlő elbírálását szolgálná – közölte hivatalosan a nemzetgazdasági tárca.

Magyarország 1997-ben hajtott végre nyugdíjreformot, az addig tisztán állami nyugdíjrendszer ekkor bővült ki a kötelező magánnyugdíjpénztári pillérrel. Ez az intézkedés a nyugdíjrendszer hosszú távú fenntarthatósága érdekében született, a reform költségvetési hatásainak ugyanakkor az elszámolási szabályokban is tükröződniük kell – áll a minisztérium közleményében.

Az Európai Bizottság várhatóan három héten belül válaszol a megkeresésre - jelezte a pénzügyi biztos szóvivője, Amadeu Altafaj Tardio. A szóvivő leszögezte, hogy nem tudja megelőlegezni a válasz tartalmát. Hozzátette ugyanakkor, hogy olyan témáról van szó, amelynek megvitatása időszerű, hiszen a nemzetközi gazdaság válság nyomán az EU jelenleg dolgozik a tagállamok közti gazdasági együttműködés fokozásának lehetőségen és a szabályozás javításán.