Brutálisan drágul a távhő

2010.08.19. 08:04
A támogatások szűkítése és az esetleges távhődíj emelkedés hatása egyszerre jelentkezik. A fővárosban a drágulás egyes háztartásokban megközelíti az ötven százalékot.

A Policy Agenda elemzői megvizsgálták, hogy egy 47 négyzetméteres panellakás esetén a fűtési támogatás csökkentése hogyan érinti az egyes fogyasztókat.

A korábbi négy támogatási csoportból a Bajnai-kormány megszüntette a két legmagasabb jövedelemmel rendelkezőkét és csak a legszegényebb csoport támogatását nem csökkentette. Amennyiben nem változik a távfűtés díja - több vidéki városban -, akkor a két középső támogatotti körbe tartozóknak 28-30 százalékkal nő a havi számlájuk.

A legtehetősebb csoport esetén 12 százalékos növekedéssel kell számolni, csak a legalacsonyabb jövedelműeknek nem nő a fűtési számlájuk. Amennyiben az ugyanekkora lakás Budapesten található, ahol ősztől megemeli a Főtáv a távhődíjat, már jóval nagyobb eltérés van. Még a legszegényebbeknél is 23 százalékos emelkedés lesz, de a második támogatotti körben ez eléri a 46 százalékot.