Helyben maradt az alapkamat

2010.08.23. 14:00 Módosítva: 2010.08.23. 15:57
Továbbra is 5,25 százalék a jegybanki alapkamat, az MNB most sem változtatott a rátán. Épülnek fel a kamatemelési várakozások.

Kivárt az MNB, a monetáris tanács mai ülésén 5,25 százalékon hagyta a jegybanki alapkamatot.

A döntés megfelelt az elemzői várakozásoknak. A Reuters által megkérdezett húsz elemző mindegyike erre a lépésre számított.

A jegybanki alapkamat négy hónapja változatlan. Tavaly júliusban indította újra az MNB a kamatvágási sorozatot, azóta idén áprilisig minden hónapban vágott a rátából a monetáris tanács, a folyamat elején havi fél, a sorozat végén negyed százalékpontokat nyesett le az alapkamatból.

Bár az elemzők közül vannak még, akik szerint nem állt le véglegesen a kamatvágási sorozat, és idén még egy kicsit csökkenhet a ráta, a többség szerint azonban 5,25 százalékon fogja búcsúztatni a 2010-es esztendőt az alapkamat. Vannak azonban páran, akik szerint már idén elkezdődik a kamatemelés. Pár hónapja szigorításra senki nem számított, vagyis a kamatemelési várakozások lassan kezdenek felépülni.

Ez a lassú fordulat visszaköszön a monetáris tanács mai ülésén felmerült javaslatokban is. Mint Simor András jegybankelnök a döntést követően tartott sajtótájékoztatón elmondta, a kamatszint tartása mellett volt javaslat a negyed százalékpontos vágásra, de az ugyanekkora emelésre is.