Lassabb kilábalás, nagyobb drágulás és hiány

2010.08.23. 15:53 Módosítva: 2010.08.23. 16:00
Az idei hiány kissé, a jövő évi deficit durván elszállhat, számolják az MNB szakértői. A GDP még jövőre sem nő 3%-kal, és lassabban áll talpra a gazdaság.

Érdemben átírta a jövőbeli gazdasági folyamatokról alkotott képét az MNB szakértői gárdája.

A negyedévente frissített előrejelzésükben úgy látják, hogy a korábban gondoltnál jobban elhúzódó lesz a válságból történő gazdasági kilábalás. Ugyan idén továbbra is 0,9 százalékos GDP-bővüléssel számolnak, de jövőre a három hónapja valószínűsített 3,2 helyett csupán 2,8, rá egy évre pedig 3,9 helyett 3,8 százalékkal nőhet a gazdaság. A lassabb fellendülésben szerepet játszik a bankadó, erre utalt Simor András jegybankelnök a kamatdöntést követő sajtótájékoztatón, de a korábban gondoltnál visszafogottabb bérdinamika is a lassabb tempó irányába mutat.

Az infláció viszont rosszabbul alakulhat, mint amire eddig számítottak: a jövő évi és a 2012-es inflációs várakozást fél-fél százalékponttal, 3,5, illetve 3,4 százalékra srófolta a stáb. Ezek meghaladják a jegybanki inflációs célt, ami 3 százalék. A nagyobb drágulás két okra vezethető vissza, magyarázta Simor: egyrészt a magasabb nyersanyagárak (élelmiszer és olaj), másrészt pedig azért romolhat jobban a forint, mert a legutóbbi előrejelzéshez képest érdemben gyengült a forint, ez pedig a magasabb inflációban is lecsapódik.

A költségvetés terén sincsenek pályán a dolgok. A kormány 29 pontjának már törvénybe foglalt elemei sem hozzák le idén a deficitet a vállalt 3,8 százalékos GDP-arányos szintre, 0,5 százalékos, 120-130 milliárd forintos hiányelszaladás látszik a mostani folyamatok alapján. Jövőre – bankadó mellett is – szintén magasabb lehet a hiány a vállalásnál, de már jelentős eltérés lehet: a konvergenciprogramban vállalt, az EU és az IMF által megkövetelt 2,8 százalékkal szemben 4,1 százalékos lehet a hiány, és 2012-ben is csak 3,7 százalékra apadhat a deficit az MNB szakértői szerint.