Csányi vagy Simicska-e a gazdasági nagyúr?

2010.08.25. 16:07 Módosítva: 2010.08.25. 16:28
A Figyelő hetilap csütörtöki száma terjedelmes cikkben foglalkozik Orbán Viktor miniszterelnök Simicska Lajos volt APEH vezérhez és Csányi Sándor OTP elnök-vezérigazgatóhoz fűződő viszonyával. Kiderül: sok új állami vezető Csányi és Simicska érdekköreiből került ki, gazdasági és politikai érdekeltségeik miatt a miniszterelnökhöz mérhető befolyásuk van, amit bizony használnak is.

Csányi és Simicska a gazdaság akkora szeletére van hatással, hogy ha érdekköreik esetleg összeütköznének, azt alighanem a GDP is megsínylené – állapítja meg a Figyelő legfrissebb számában. A lapnak nyilatkozó üzletemberek sok lényeges gazdasági eseményt magyaráznak a két erős ember befolyásával, de az utóbbi hónapok számos kinevezése kapcsán is felsejlik a nevük.

Simicska – aki Orbán székesfehérvári iskolatársa, majd kollégiumi szobatársa volt – politikai súlya a Fidesz kétharmados győzelmével nőtt – állapítja meg a lap. Baráti, üzleti környezetéből került ki Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter. Fellegi tárcája felügyeli a kiemelten fontos fejlesztéseket, az uniós forrásokat és az informatikát, az állami vállalatokat és a Magyar Fejlesztési Bankot is. Ismeretségük egészen az egyetemi évekig nyúlik vissza, a Bibó szakkollégiumból ismerik egymást. Fellegi miniszterségét megelőzően kiépített médiaportfolióját kinevezésekor Simicska egyik legközelebbi munkatársának, Nyerges Zsoltnak értékesítette.

A Nemzeti Ellenőrzési Hivatallá átminősülő APEH jelenlegi elnöke, Vida Ildikó is Simicskához köthető, ahogy Kalmár István is, aki a kormányváltást követően APEH elnökhelyettes és a Magyar Posta főtanácsadója lett. A Figyelő szerint a Magyar Fejlesztési Bank élére kinevezett Baranyai László neve is Simicska környezetéből ismert, valamint a Nemzeti Fejlesztési Ügynökséget (NFÜ) irányító Petykó Zoltáné is. Petykó egyébként közös céget birtokolt a már említett Nyerges Zsolttal, a kettejük közös érdekeltségébe tartozó E-OS független energiakereskedő egyik volt igazgatósági tagja, Baji Csaba lett a Magyar Villamos Művek (MVM) vezérigazgatója. A Figyelő szerint Simicska körének erős a befolyása az útépítések, az infrastruktúra fejlesztések fontos cégeire, illetve az agráriumra is.

Csányi és a fiúk

Csányi Sándor köreit is igyekszik felrajzolni a cikk. A titkosszolgálatokat is felügyelő belügyminiszter, Pintér Sándor az OTP igazgatóságából ült át a bársonyszékbe, a korábban az MVM-et most a BKV-t irányító Kocsis István pedig Csányi üzlettársa és egyik legközvetlenebb barátja, egyben az OTP igazgatósági tagja is. Az OTP-hez köthető Szász Károly is, aki elnöki főtanácsadó volt a pénzintézetnél, mielőtt másodjára is kinevezték a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) elnökévé.

A cikk szerint Csányi azért állt ki látványosan az OTP profitjának egy részét felemésztő bankadó mellett, mert felismerte, hogy a kormánynak ez igen fontos és nem enged az elképzelésből. Mivel az OTP-nek igen fontos ügyfele az állam, ezért a bankvezér nem akart fölösleges konfliktust vállalni a kormánnyal, nehogy Demján Sándor formálódó bankja az OTP elől nyerjen el állami megbízásokat.

A Figyelő forrásai szerint Orbán és Csányi kapcsolata akár kiváló is lehet, de soha nem lesz olyan mély, mint az egykori kollégiumi szobatársak, tehát Orbán és Simicska kapcsolata.