Jóval drágábban tudja magát finanszírozni az állam

2010.08.26. 14:20
A bizonytalan nemzetközi befektetői környezetben és a Nemzetközi Valutaalappal történt véglegesnek tűnő szakítás mellett is érkezett elég vételi igény a magyar államkötvényekre a mai aukciókon, igaz alacsony volt a túljegyzés és érdemben nőttek a hozamok, vagyis megtette a hatását az IMF-tárgyalásokkal kapcsolatos tegnapi újabb kormányzati kacskaringó.

50 milliárd forintnyi állampapírt adott ma el az Államadósság Kezelő Központ. A kialakult átlaghozamok megugrottak, vagyis a befektetők megkérik az árát a magyar kötvényvételeknek. 1,5-2,5 százalékos fejlett piaci hosszú futamidejű államkötvény-hozamok mellett is 7 százalékon finanszírozza magát Magyarország 5-10 éves távra, ami a magyar gazdaságpolitikával kapcsolatos kockázatokat jól tükrözi.

A hároméves államkötvényre a meghirdetett 20 milliárd forintnyi mennyiségre mindössze 28,8 milliárd forintnyi vételi ajánlat érkezett az elsődleges forgalmazóktól, amely mellett is eladta a tervezett mennyiséget a kibocsátó. Az elfogadott ajánlatok hozama 6,80 százalék és 6,94 százalék között szóródott, amelyek mellett az átlaghozam 6,88 százalékos lett.

A tegnapi referenciahozamok megállapításakor már ismert volt a Nemzetgazdasági Minisztérium álláspontja arról, hogy tartósan a Nemzetközi Valutaalap hitelkerete nélkül kíván haladni az ország.

Az 5 éves kötvény esetén a 15 milliárd forintnyi meghirdetett mennyiségre 31,5 milliárd forintnyi vételi ajánlat érkezett, amely mellett a tervezett mennyiséget adta el az ÁKK. Az elfogadott ajánlatok hozama 6,97 százalék és 7,03 százalék között szóródott, amelyek mellett az átlaghozam 7,00 százalékos lett, ami 18 bázisponttal haladja meg a tegnapi másodpiaci 5 éves referenciahozamot és 13 bázisponttal magasabb a két héttel ezelőtti kibocsátás átlaghozamánál.

A 10 éves kötvény kapcsán a meghirdetett szintén 15 milliárd forintnyi keretre 28,4 milliárd forintnyi vételi ajánlat érkezett, amely mellett az eredetileg meghirdetett mennyiséget fogadta el a kibocsátó. Az elfogadott ajánlatok hozama 7,00 százalék és 7,09 százalék között szóródott, amelyek mellett az átlaghozam 7,05 százalékos lett.