A Malév új elnöke nem is tudott arról, hogy jelölték a posztra

2010.08.26. 15:25 Módosítva: 2010.08.26. 15:46
A magyar légitársaság előző elnöke a napokban felmondott, ezért meg kellett találni utódját. A mai közgyűlésen Winkler Jánost választották meg a pozícióra, aki maga is meglepődött, mert nem tudott a jelöléséről.

Winkler Jánost, a T-Mobile volt vezérét választották meg a Malév elnökének. A procedúra azonban nem mindennaposra sikeredett.

A Malév igazgatóságának elnöki posztja két napja üresedett meg. Urbán László egy hónapig volt ebben a pozícióban, de kedden lemondott azzal az indokkal, hogy a pozícióval járó elfoglaltság jóval több, mint amit eredetileg feltételezett és azt nem tudja összeegyeztetni az EBRD-ben betöltött igazgatósági tagságával.

A mai közgyűlésnek ezért az egyik napirendi pontja volt Urbán utódjának kijelölése. A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. képviseletében Kamarás Zoltán tett javaslatot a személyi kérdésekre. Igazgatósági tagnak saját magát jelölte, elnöknek pedig Winkler Jánost, az igazgatóság tagját, a T-Mobile volt vezérét kérte fel. Mivel Kamarás szavazata a magyar állam képviseletében 95 százalékot ér , ahogyan arra a Népszabadság emlékeztet, a szavazatával javaslatait a közgyűlés jóváhagyta.

Az igazgatóság új elnöke nagyon meglepődött megválasztásán, mert előzőleg nem tudott a jelölésről, számol be az MTI. Arra a kérdésre, hogy miért nem szerzett tudomást egy ilyen előterjesztésről igazgatósági tagként, nem tudott választ adni.

A csütörtöki közgyűlésnek az elnökválasztás mellett célja volt a cég tőkehelyzetének rendezése is, ez azonban nem sikerült, mivel az orosz kisebbségi tulajdonossal nem sikerült megállapodni. Erre hivatkozva a közgyűlést megszakították, s harminc napon belül folytatják majd.

A Malév átalakítása már hónapok óta folyik, az átstrukturálási tervet pedig már Brüsszelnek is megküldtük, hogy megvizsgálja, a Malév köztartozásának elengedése nem minősül-e tiltott állami támogatásnak.