Magyarország is államcsőddel nézhet szembe

2010.08.30. 09:30 Módosítva: 2010.08.30. 11:41
Kenneth Rogoff, a Harvard Egyetem professzora, az IMF volt közgazdásza azt valószínűsíti, hogy néhány kelet-európai ország nem fogja túlélni a következő 2-3 év konszolidációs időszakát. A Bloomberg hírügynökség által idézett, osztrák Profil magazinnak adott interjúban Magyarországot is példaként említette.

Nem mindenki fogja túlélni a költségvetési konszolidáció időszakát a kelet-európai országok közül, egyeseket államcsőd fenyegethet - nyilatkozta az osztrák magazinnak a neves közgazdász professzor. Rogoff Ukrajnát, Romániát és Magyarországot is a gyenge láncszemek között említette. A közgazdász ugyanakkor - a Bloomberg beszámolója szerint - azt is hozzátette, hogy lehetetlen megjósolni, melyik ország megy csődbe.

A kelet-európai régió problémái pedig igazi stressztesztet jelenthetnek Ausztria számára is, mivel szoros kapcsolatok fűzik a térséghez - figyelmeztetett Rogoff.

Görögország nem ússza meg

Görögország a segélycsomag ellenére is csődbe megy néhány éven belül - vélekedett Kenneth Rogoff. Ilyen eset sokszor megismétlődött már, és megfelelne a "dolgok természetes menetének" - mondta.

Görögországban a segélycsomag csak elodázta, de nem oldotta meg a problémát a neves közgazdász szerint. Ennek ellenére hasznos volt, mert ha az év elején hagyták volna az államcsődöt bekövetkezni, az "hatalmas problémát" jelentett volna Spanyolországnak, Portugáliának és Írországnak, s mindezzel egyidejűleg nem tudott volna megbirkózni az EU.

Rogoff úgy látja, egy-két év múlva a görögök nem teljesítik többé az IMF elvárásait. A Valutaalap panaszkodni fog, de végül mégis folyósít támogatást az országnak. Újabb két-három év múlva azonban a helyzet elviselhetetlenné válik, az IMF "kiszáll", s ekkor Görögország mégis csődbe megy.

Addig nem következik be államcsőd Kelet-Európában, amíg az IMF beavatkozásra készen, készenlétben áll, de "ez nem fog örökké tartani" - vélekedett.

Veszélyben vagyunk

Ukrajna, Románia és Magyarország azok az országok, amelyeknek "ingatag a helyzete", s különösen Magyarország "áll rosszul" - mondta a lapnak a közgazdász, aki szerint a reformok nem voltak kielégítőek. Emellett a takarékosság első fázisát viszonylag könnyű véghezvinniük az országoknak, mert ki tudnak használni bizonyos "költségvetési trükköket". A nehezebb szakasz csak most kezdődik - mondta.

"Némelyek jól átvészelik majd az államháztartás konszolidálását, mások nem". Azt lehetetlen előre megmondani, hogy melyik ország megy csődbe, mert "az végülis politikai döntés, hogy takarékossági programba kezd-e egy ország vagy beszünteti a hitelezőinek való fizetést" - vélekedett.

Rogoff szerint a görög segélycsomaghoz való hozzájárulást elutasító Szlovákia példája azt mutatja, hogy az európai uniós struktúrák túl gyengék ahhoz, hogy ennyi országot összetartsanak. "A Szlovákiával való konfliktus csak egy kis ízelítő volt abból, ami Európára vár" - tette hozzá.

Így állunk

Mint ismert, Magyarország az Európai Unió felé azt vállalta, hogy jövőre 3 százalék alá csökkenti a költségvetési GDP-arányos hiányát. Olli Rehn gazdasági és pénzügyi biztos legutóbb épp arra figyelmeztetett, hogy 2011-ben 3 százalék alatt kell lennie a költségvetési hiánynak. Elmondása szerint Magyarországnak folytatni kell a pénzügyi konszolidációt.

A Magyar Nemzeti Bank legutóbbi előrejelzése is azt mutatja, hogy kell még tenni a hiánycélok teljesítése érdekében - emlékeztet a Portfolio.hu. A gazdasági visszaesés következtében 2009-ben megtört a költségvetési hiány csökkenése, és 2010-ben 4,3 százalékra nőhet az ESA szemléletű hiány, ami 0,5 százalékponttal magasabb a kormányzati hiánycélnál - állítják a jegybank szakértői a friss inflációs jelentésükben. Érdekes viszont, hogy a Költségvetési Tanács (KT) elérhetőnek látja az idei hiánycélt azzal a feltétellel, hogy a bejelentett 120 milliárd forintos intézményi kiadáscsökkentést meg tudja valósítani a kormány. Így aztán a két intézmény rövid távú fiskális előrejelzései között most meglehetősen nagy a különbség, majd a következő hónapokban derülhet ki, melyik volt sikeresebb - számoltunk be korábban a legutolsó prognózisokról.