Sebestyén Róbert lesz a Nemzeti Földalapkezelő elnöke

2010.08.30. 16:59
A 2002-ben, az előző Orbán-kormány idején a Magyar Nemzeti Földalap Kht.-t vezető Sebestyén Róbertet nevezik ki az új Nemzeti Földalapkezelő (nfa) elnökévé – értesült az agromonitor.hu. A működését szeptember 1-jétől megkezdő földalap a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-től kerül vissza az agráriumért felelős vidékfejlesztési tárcához.

Az új nfa-nak a kormány azt a szerepet szánja, hogy szűrje ki a spekulatív ügyleteket – nyilatkozott korábban a földalappal kapcsolatos elképzeléseiről Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter, aki kedden mutatja be a sajtónak a régi-új nfa-elnököt.

A földtörvény módosításával az nfa a földpiacon minden adásvételnél elővásárlási jogot kap ugyan, de nem célja minden meghirdetett földterület állami tulajdonba vétele, Fazekas évente csupán néhány ezer hektáros mozgásra számít a hazai földpiacon. A megvásárolt területeket ugyanakkor a fiatal gazdálkodóknak és a meglévő gazdaságoknak kívánják juttatni. Az elképzelések szerint a fiatal házasok és a gyereket vállaló családok tartós bérletre 50 hektáros állami területeket kaphatnának.

Sebestyén első vezetői időszakában nem sok időt töltött az nfa élén, de nevéhez fűződnek a szintén az Orbán-kabinet által privatizált 12 volt állami agrárgazdaság földbérleti szerződései, amelyekkel – addig példátlan módon – az új tulajdonosok 50 évre szóló bérleti jogviszonyt szereztek az agrárcégek által használt állami földekre – olvasható az agromonitoron.