Újra kinyitott egy bezárt kisposta

2010.08.30. 17:06
Ötszáz falusi kispostát zártak be az elmúlt években, közülük Küngösön nyitották újra az elsőt.

A Veszprém megyei Küngös községben újra megnyitották a postát, elsőként az országban azon falusi kisposták közül, amelyeket az elmúlt években a postai modernizációs program keretében zártak be.

Az előző kormányzat közel 500 falusi kispostát zárt be, 30 milliárd forintot vont el a postától, és közel 9 ezer dolgozót elbocsátott – mondta Nyitrai Zsolt, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infokommunikációs államtitkára a megnyitó ünnepségen. Ennek nagyon rossz üzenete volt, az, hogy a kistelepüléseken lakók élete nem fontos - jegyezte meg Nyitrai Zsolt. Az államtitkár hangsúlyozta: a mostani kormányzat szakít ezzel a felfogással, s újranyitja a kispostákat, ahol erre igény és lehetőség van.

Schmidt Pál, a Magyar Posta Zrt. vezérigazgatója elmondta: a következő hónapokban újabb kispostákat nyitnak meg, elsősorban Borsod-Abaúj-Zemplén és Fejér megyében.

A Magyar Posta az elmúlt öt-hat évben azzal az indokkal zárt be félezer kispostát, hogy gazdaságtalan a működtetésük, a bezárt kisposták helyett mobilpostákkal oldja meg a szolgáltatást. Ezzel a megoldással évente félmilliárd forintot takarít meg az állami vállalat, amely abból jön össze, hogy ugyan a mobilposta-szolgáltatást végzők bérét fizetni kell, de nem kell fizetni a kispostákon addig ott dolgozók a bérét, és az épület állagmegóvása, a berendezések javítása sem terheli a Postát.