Őrizetbe vették Tátrai Miklóst

2010.08.31. 11:49 Módosítva: 2010.08.31. 18:33
Kedd reggel a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) őrizetbe vette Tátrai Miklóst, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) egykori igazgatóját, és a volt értékesítési igazgatót is. A vádhatóság a sukorói üggyel kapcsolatban hallgatta ki őket, mindkettőjüknél házkutatást tartottak.

Őrizetbe vette a Központi Nyomozó Főügyészség az MNV Zrt. volt vezérigazgatóját és értékesítési igazgatóját is a sukorói telekcsere ügyében. A nyomozók mindkettőjüknél házkutatást tartottak, iratokat, számítógépeket foglaltak le, majd kihallgatták őket. A főügyészség - a közleményben nem teljes nevükkel említett - Tátrai Miklóst különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezeléssel, Cs. Zsoltot pedig bűnsegédlettel gyanúsítja.

Mindkét gyanúsított panasszal élt az őrizetbe vételi és a házkutatási határozatok, valamint a megalapozott gyanú közlése ellen. Tátrai Miklós vallomást tett, Cs. Zsolt azonban élt a hallgatás jogával. Az ellenük felhozottakat ugyanakkor mindketten tagadták.

A Központi Nyomozó Fügyészség keddi tájékoztatása szerint a csereszerződést a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács 2008 július 30-i határozata alapján az MNV képviseletében a volt vezérigazgató - aki a Tanács tagjaként maga is részt vett a döntésben - írta alá. Jogtanácsosként Cs. Zsolt értékesítési igazgató ellenjegyezte. A csereügylet előkészítésében mindkét gyanúsított részt vett, a főügyészség szerint ezalatt visszaélésszerűen alkalmazták az állami vagyonról szóló törvény és a Nemzeti Földalapról szóló törvény egyes rendelkezéseit, megszegték az MNV Zrt. több belső utasítását, valamint az ésszerű gazdálkodás követelményeit.

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. volt vezére nemcsak a sukorói csereügylet kapcsán került a hatóságok látómezejébe. Július elején jelent meg a hír, hogy a Bábolna Nemzeti Ménesbirtok Kft.ügyében is kihallgatták Tátrait. A vagyonkezelő volt vezérét abban az ügyben egy 365 millió forintos, jogcím nélküli átutalás kapcsán, gyanúsítottként hallgatták ki.

 A Magyar Nemzet a mostani őrizetbe vételről szóló cikkben felidézi: a lap 2008 novemberében tárta a nyilvánosság elé, hogy az MNV feltételezhetően jogszabályellenesen cserélte el a Velencei-tó partján fekvő, 70 hektáros, állami tulajdonban lévő földterületet egy izraeli–magyar állampolgárságú személy két, Pest megyei ingatlanával.

A főügyészség különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés és más bűncselekmények miatt már 2009 áprilisa óta folytat nyomozást ismeretlen tettes ellen az ingatlanok cseréje miatt. A főügyészség szakértői véleményekre hivatkozva azt közölte: a sukorói csereszerződésben a sukorói területek 734,3 millió forinttal alulértékeltek, míg az albertirsai és a pilisi ingatlanok 593,5 millió forinttal túlértékeltek voltak, így a csereügyletben 1 milliárd 327,8 millió forint értékkülönbség állapítható meg – írja az MTI.

A magyar állam tulajdonát képező, Sukoró külterületén található ingatlanok Pilis, valamint Albertirsa külterületén lévő ingatlanokra való cseréjéről 2008. július 30-i döntésében határozott a Vagyongazdálkodási Tanács.

A Pénzügyminisztérium 2009 februárjában koncessziós pályázatot írt ki játékkaszinó alapítására és működtetésére. Ugyancsak februárban adta hírül a Népszabadság, hogy King,s City néven másfél milliárd eurós, azaz több mint 400 milliárd forintos turisztikai beruházásra készül Sukorón egy amerikai, izraeli, német és magyar üzletemberekből álló befektetőcsoport. A korábban állami tulajdonban lévő üres területhez Joav Blum befektető úgy jutott hozzá, hogy felajánlotta cserére a magyar államnak a Pest megyében található - összesen 183 hektáros - gyümölcsöseit.

Budai Gyula júliusban, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) szövetségi igazgatójaként az Állami Számvevőszék (ÁSZ) nem hivatalos jelentésére hivatkozva közölte: szerinte Bajnai Gordon, Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök, Veres János volt pénzügyminiszter és Tátrai Miklós, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. volt vezérigazgatója "cinkosa az ingatlanpanamának", amelyben jó minőségű, jó helyen lévő, több mint egymilliárd forint értékű állami földet rossz helyen lévő, értéktelen gyümölcsösért cseréltek el.