Rossz szezont zártak a gyerektáborok

2010.08.31. 09:09
Bár végleges adatok még nem állnak rendelkezésre, az augusztus 20-án készült mérlegek szerint a tavalyinál is mintegy 10-15 százalékkal kevesebb gyerek nyaralt idén az önkormányzatok által fenntartott táborokban is, ami elsősorban a folyamatosan csökkenő támogatással magyarázható - írja a Napi Gazdaság.

Úgy tűnik, egyre több olyan család van, amelynek a napi 5500 forint is nagyon sok, mások viszont a színvonallal elégedetlenek. A nyolc hétből ötöt sem sikerült megtölteni idén a balatongyöröki vízi táborban - tájékoztatta a napilapot Nagy Sándor táborvezető.

Ebben jelentős része van a kedvezőtlen időjárásnak, de legfőképp annak, hogy a szülők jelentős része egyre kevesebbet tud áldozni a gyerekek nyaraltatására.

Fogynak a táborozók

2008-ban még csaknem 400-an voltak a táborban, tavaly 350-en, idén viszont a teljes létszám a 250-et sem érte el - noha árat négy éve nem emeltek, dacára annak, hogy működési költségeik csaknem 40 százalékkal nőttek.

Augusztusban az úszás és az evezés oktatásában részt vevő egyetemisták már nem kaptak fizetést, s a tábort működtető cég tetemes adósságot halmozott fel a különböző közműszolgáltatókkal szemben is. Ezt a döntően testnevelő tanárokból és edzőkből álló tulajdonosoknak saját fizetésükből kell majd kigazdálkodniuk.

Bár a jövő évi táborról még nem született végleges döntés, a terület tulajdonosának már jelezték, ha jobb ajánlatot kap, adja bérbe másnak a területet.

Népszerű a biciklitúra

Nem panaszkodik viszont Zóka Péter, aki több térségbeli utazási irodával együttműködve kerékpáros- és vitorlástábort szervezett a Balatonon. Az időjárás ugyan sokszor közbeszólt, ám július közepétől így is újabb túravezetőket és oktatókat kellett felvenni, hogy a jelentkezők igényeit ki tudják elégíteni.

A legnépszerűbb a hétnapos, tó körüli bringatúra volt, amelyet 85 ezer forintért kínáltak - nívós szálláshelyekkel, ellátással s külön szervizkocsival. Jövőre még több programot kínálnak majd - lesz extrém, sátorozós bakonyi kalandtúra is.

Ausztriából jönnek táborozni

A hazai táborozókra már tavaly sem lehetett alapozni - nyilatkozta Szedres József, a kőszegi sporttábor vezetője. Egyre több gyerek jön a szomszédos Ausztriából és Németországból, így aztán nagyjából a terveknek megfelelően alakult az idei szezon is. Július második felétől augusztus 20-ig teljes kapacitással működtek, amiben jelentős része van annak is, hogy gyengült a forint. Szedres hozzátette: amennyiért ők sok élményt, kirándulást és magas színvonalú ellátást kínálnak, annyiért a határon túl a gyerek őrzéséről sem lehet gondoskodni.