Újabb csúcsot döntött a svájci frank

2010.09.07. 16:47
Újabb történelmi csúcsára erősödött a svájci frank a forinttal szemben. Elemzők szerint elsősorban nemzetközi hatások, az európai bankrendszer stabilitásával kapcsolatos aggodalmak miatt adják a feltörekvő devizákat, ami lerántja a forintot is.

Egy héttel a múlt keddi 223,11 forintos tetőpont után ma délután 223,53 forinton is volt jegyzés. Nap közben az euró ára túlnyomórészt 285,50 és 286,80 forint között mozgott, majd röviddel délután négy óra előtt meredeken 287 feletti szintre emelkedett a kurzus. A dollárt 225,59 forinton jegyezték kedden délután négykor a bankközi kereskedelemben.

Gárgyán Eszter, a Citibank elemzője szerint az, hogy a frank erősödik az euróval szemben, önmagában is gyengíti a forintot, hiszen emelkedik a hiteltartozással küzdők nemfizetési kockázatának veszélye. Az elemző hozzáfűzte, hogy nem csak a nemzetközi hatások, hanem a fiskális kockázatok, a kormány terveivel kapcsolatos bizonytalanságok miatt is gyenge a hazai fizetőeszköz.

Az euróövezet pénzügyi stabilitásával szemben felkeltett aggodalmak ismét kockázatkerülő magatartásra késztették a devizapiaci szereplőket, gyengítve a feltörekvő piaci devizák, valamint az euró-aspiráns országok devizáinak árfolyamát. Az euró a Wall Street Journal hétfő esti cikke által az euróövezet pénzügyi stabilitásával szemben felkeltett aggályok miatt komoly árfolyamveszteségeket szenvedett el a dollárral és a jennel szemben. A lap írása szerint az euróövezeti bankrendszeren végzett stresszteszt alulértékelte egyes pénzintézetek potenciális kockázatot jelentő állampapír-tartalékait. A bankok által közzétett adatok utólagos elemzéséből arra a következtetésre lehetett jutni, hogy egyes bankok nem a hatóságok által kért módon számoltak be államkötvény-tartalékaikról. Az euróra nehezedő nyomást kedden csak fokozta a német ipari megrendelések júliusi csökkenését mutató adatsor.

Megint két oldalról vagyunk satuban, a frank újra erősödik az euróval szemben, de a forintgyengülés magában, az euróval szemben is megfigyelhető volt - mondta az Indexnek Bebesy Dániel. A Budapest Alapkezelő portfoliómenedzsere szerint az euró-frank árfolyam elmozdulásában egyfelől a bankokra vonatkozó új, szigorúbb tőkekövetelményekre vonatkozó szabályozási tervekről szóló hírek játszottak jelentős szerepet: a német sajtóban megjelent hírek szerint  a Bázel-III rendszernek nevezett szabályozás teljesítése százmilliárd eurós tőkebevonási szükségletet jelenthet az európai bankrendszernek. Emellet ő is utalt a Wall Street Journal cikkére, ami alapján az európai pénzügyi rendszer kitettsége a gondoltnál nagyobb lehet egyes kockázatos államkötvényeknek.

Mindennek köszönhetően már reggel újra kevesebb, mint 1,30 frankot kellett adni az eurórért, pedig az elmúlt hetek optimizmusával sikerült elérni ezt a szintet. Délutánra már 1,29 alatt voltak a jegyzések.

Bebesy szerint ugyanakkor hazai hírek jelenthették a satu másik felét: miközben a frank délelőtt is erősödött az euróval szemben, a forint igazán délután kezdett gyengülni, éppen Orbán Viktor értékelője alatt. A szakértő szerint ebben szerepet játszhatott az, hogy a piacok számára reményt csillantó kötcsei beszéd után az elmúlt 100 napot értékelni hivatott beszédben nem volt szó jövőben intézkedésekről, az önkormányzati választások utánra időzített kiigazításokról. Ugyanakkor visszatértek egyes, a piacok által nem kívánatos elemek, így például a jegybankcsatára való utalás (bár mint az Index megírta, Brüsszel immár hivatalosan is ajogszabály módosítására szólította fel a kormányt, Orbán kedd délután azt hangsúlyozta, e kérdésbe nem szólhatnak bele, a plafon vonatkozik a jegybankelnökre.)

Izmosodó frank

A svájci jegybank szerint egyelőre nincs szükség a frankot gyengítő beavatkozásra, hiszen a gazdaság az erős frank mellett is szépen fejlődik. Elemzők szerint a svájci pénz további erősödésére számítani kell, annak ellenére, hogy az előrejelzések szerint a második félévben már veszíthet lendületéből a gazdaság, mert a globális gazdaságban is lassulás várható.