Munkagépekkel tüntetnek a Tescónál

2010.09.08. 14:07
Munkagépekkel vonultak fel a tavasszal átadott hajdúböszörményi Tesco áruház építési munkálatait végző alvállalkozók szerdán az áruház mellett. A tucatnyi vállalkozónak összesen mintegy 70 millió forinttal tartozik az áruházlánc által az építéssel megbízott cég.

"A legkisebb nem számít?" feliratokkal vonult fel több tucat vállalkozó a hajdúböszörményi Tesco áruház mellett. A többségében hajdú-bihari vállalkozók 70 millió forintot követelnek, amit az áruház környezetének megépítésével megbízott cég nem fizetett ki nekik.

A Tesco-Global Áruházak Zrt. 2009-ben kötött szerződést a Fire-Ép Kft.-vel a Hajdúböszörményben épülő áruház környezetében tereprendezésre és útépítésre, a cég alválallkozói azonban nem kapták meg a pénzüket.

Nem kaptak választ

Az alvállalkozók a Tesco képviselői felé már januárban jelezték, hogy az építéssel megbízott cég tartozik nekik, de megkeresésükre nem kaptak érdemi választ.

Többségük kifizette az alkalmazottakat, de elmondásuk szerint, ha nem jutnak hozzá a pénzükhöz, akkor cégenként akár több tucat dolgozótól is kénytelenek lehetnek megválni. A Hajdúböszörményi Városi Bíróságon már feljelentést tettek jelentős értékre elkövetett csalás bűntette miatt, illetve a Fejér Megyei Bíróságon kezdeményezték a fővállalkozó Fire Ép Kft. felszámolását.

A Fire Ép is ügyvédhez fordul

A cég vezetője - nevének mellőzését kérve - elismerte: a kialakult helyzetért felelős a cég vezetősége, de ugyanúgy hibáztatható a megrendelő és a lebonyolító is. Állítása szerint a Tesco nem fizette ki a társaságukat, ők ezért nem tudnak fizetni az alvállalkozóknak, akiknek csak az utolsó számláik ragadtak be.

Egyébként ők is ügyvédhez fordultak, és feljelentést fontolgatnak üzleti titok megsértése, kiszivárogtatása, tisztességtelen piaci magatartás, piaci erőfölénnyel való visszaélés miatt, ismeretlen tettes ellen. Elmondta még: rendezni kívánják a számlákat, de ehhez időre és pénzre van szükségük.

A Tesco nem hibás

A Tesco hangsúlyozta: az áruházlánc kizárólag a Fire-Ép Kft.-vel áll jogviszonyban, a demonstráló vállalkozókkal nem kötött szerződést, így nem tartozik nekik, ők kizárólag a velük szerződéses kapcsolatban álló kivitelezőtől követelhetik az őket megillető díjakat.

A Tesco fizetési kötelezettségét határidőre, szerződéses partnereinek minden esetben teljesíti - tették hozzá.