Megszerették a piacok Magyarországot, de instabil a forint

2010.09.09. 12:54
Reggel óta erősödött a forint, egy frank most 221,5 forintot ér, az euróért 285,60 forintot fizetnek a bankközi devizapiacon. A befektetők jól reagáltak Matolcsy György gazdasági miniszter hiánymérséklő terveire, az állampapír kereslet meglepően nagy volt. Elemzők szerint a kormány nem úszhatja meg a kiadáscsökkentést, IMF védőháló nélkül csak komoly tartalékokkal lehet nekivágni a következő évnek.

Egy ilyen bejelentés nem fogja önmagában megváltoztatni a kialakult képet, de mindenképpen pozitív fordulatnak számít – mondta az Indexnek a Budapest Alapkezelő portfóliómenedzsere. Bebesy Dániel szerint nem lenne meglepő, ha a forint elmenne a 230-as frankárfolyamig, mert a svájci gazdaság alapjai jók, és ez a frankot bikaerősen tartja.

Megvalósítható a hiány csökkentése és a leszakadás az IMF-ről, de ehhez komoly kiadáscsökkentésre van szükség – mondja Sarkadi-Szabó Kornél. Cashline elemzője szerint hosszabb távon egyértelműen rosszak a világpiaci kilátások, az amerikai kötvénypiacon lufi alakult ki, 2007 januárja óta 800 milliárd dollár ment amerikai kötvényekbe, ami példátlan. Ha beindul a tőke kiáramlása, miközben minden fejlett ország eladósodott, óriási versengés indulhat a forrásokért.

Az elemző szerint ezért a jövő év büdzsében olyan tartalékot kellene képezi, és vészforgatókönyvet felállítani (ilyen lehetne például az Állami Adósságkezelő Központ, a Magyar nemzeti Bank és az EU együttműködése), amiből akkor is futja az adósságok megújítására, ha befagynak az állampapírpiacok. Ebben a helyzetben nem szerencsés az adócsökkentés, bár így növekedés sem lesz, de most az a fontosabb kérdés, hogy mikor jön a következő sokk.

Sarkadi egyetért azzal, hogy jövőre a bankadó beszedésével és a kiadások befagyasztásával a Matolcsy György által tegnap bejelentett jövő évi hiánypálya megvalósulhat, ugyanakkor, ha tartósan rosszra fordul a hangulat a világpiacon és nem tudunk állampapírokat értékesíteni, akkor több százmilliárdos tartalékra lenne szükség, hogy önállóan finanszírozni tudjuk a lejáró hiteleinket. A költségvetést tehát úgy kellene összeállítnai, hogy ez a tartalék benne legyen, ehhez pedig kiadásvágás kell.

Rövidtávon jó és rossz irányba is mozdulhatnak a folyamatok, „pengeélen táncolunk” - mondja Sarkadi. A befektetők várakozásait mérő úgynevezett szentimnet indexek túlzott pesszimizmust mutatnak, tehát mélypontra süllyedtek a várakozások. Ilyenkor általában emelkedés jön, mert nincs már több eladó a piacokon. Ugyanakkor aggodalomra adhat okot, hogy az elmúlt hónapokban rekordmennyiségű tőke áramlott a feltörekvő piacokra, tehát bármikor elszakadhat a cérna és újabb mélypontok felé indulhatunk, ami a forintra is rossz hatással lenne.

A forint köszöni szépen

A reggeli gyengélkedés óta erősödik a forint, jobb a teljesítménye, mint m ás régiós devizáknak, a lendületet sikeres állampapír aukció fokozta. A tervezett 50 milliárd helyett 70 milliárd forint összegben tudott ma értékesíteni 3, 5 és 10 éves magyar államkötvényeket az Államadósság Kezelő Központ.

Bár a tegnapi másodpiaci referenciahozamokhoz képest 12-17 bázisponttal alacsonyabbak a mai aukciós átlaghozamok, de a két héttel ezelőtti forrásbevonáshoz képest még mindig 21-35 bázisponttal drágábbak az államnak a mostani kötvénykibocsátások.

Ez az első fontos piaci visszajelzésnek is tekinthető a tegnapi kormányzati üzenet után, miszerint a kabinet tartja az eredeti 3 százalék alatti hiánycélt jövőre – írja a Portfólió.