Jövőre 828 milliárddal adósodunk el

2010.09.15. 07:32
Jövőre az Államadósság Kezelő Központ az államháztartás finanszírozására összesen 828 milliárd forint nettó finanszírozást tervez. Az állam új hiteleket csak forintalapon vesz fel, de kibocsát 4 milliárd eurónyi kötvényt jövőre lejáró adósságok visszafizetésére is.

Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) az államháztartás 2011-es finanszírozására összesen 828 milliárd forint nettó finanszírozást tervez. Ebből 677 milliárd forint az állampapír-kibocsátás és 151 milliárd forint lenne a nettó hitelfelvétel.

Az ÁKK nem tervez nettó devizakötvény kibocsátást, de az Európai Bizottságnak esedékes 2 milliárd eurót is beleszámítva 4 milliárd euró devizatörlesztés válik esedékessé. Ezt a tervek szerint 4 milliárd eurónyi nemzetközi kötvénykibocsátás finanszírozza majd – ez derül ki abból a közleményből, amelyet a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) tett közzé kedden.

A jövő évi finanszírozási terv szerint a nettó forint államkötvény-kibocsátás 531 milliárd forint lesz. Ez 954 milliárd forint lejárat és 1485 milliárd forint bruttó kibocsátás egyenlege – az összeg elmarad az idei kibocsátástól.

A  kibocsátási szerkezet – nevezetesen, hogy a nettó hitelfelvétel jövőre kizárólag forintban történik – az NGM tájékoztatása szerint biztosítja, hogy fokozatosan csökkenni kezdjen a devizaadósság aránya. Ezzel mérséklődik az államadósság kockázata.

Az NGM közleménye kiemeli, hogy a nagyobb nettó kötvény kibocsátás ugyanakkor hozzájárul ahhoz, hogy az államadósság futamideje fokozatosan meghosszabbodjék, ami a mai piaci helyzetben fontos szempont a befektetők számára.

A minisztérium ismételten megerősítette, hogy Magyarország tartja az idei 3,8 százalékos államháztartási hiánycélt és a 2011-es finanszírozási terv a kormány által meghirdetett 3 százalékos deficit-célkitűzés alapján készült.

A tárca szerint a 2011. évi finanszírozási terv fontos előrelépés a magyar állampapír-piac és államadósság kezelés szempontjából. A javuló állampapír-piaci helyzet alapján Magyarország a tervek szerint egyidejűleg kezdi visszafizetni 2011-től az IMF/EU hitelcsomagot, úgy, hogy közben csökkenni kezd az eladósodást jelző adósságráta mutató.

Az idei évre tervezett nettó kötvénykibocsátási tervet az ÁKK már augusztus végéig a tervezett 262 milliárd forint  kibocsátáshoz képest megvalósított 270 milliárd HUF kibocsátással teljesíteni tudta a stabil aukciós keresletnek köszönhetően, közölte - nyilvánvalóan az ÁKK tájékoztatása alapján - a minisztérium.

Az NGM honlapjáról az is kiderül, hogy az idei 1034 milliárd forint nettó finanszírozási igényt 472 milliárd forint nettó kibocsátás, illetve  az államnak a Magyar Nemzeti Bankban (MNB) elhelyezett betétei és a Kincstári Egységes Számlán (KESZ)lévő tartalékainak a korábban tervezettnél nagyobb leépítése biztosítja. A hosszú futamidejű finanszírozást bővítik az EIB-től és a CEB-től felvett hitelek.

Az idei terv 800 millió eurónyi forrásbevonással számol, aminek lehívása ütemesen történik az év során. Az MNB-ben elhelyezett devizabetétéből az idei felhasználás után 2010 végén még 2,5 milliárd eurónyi  marad, ami 2011 végére a bankoknak továbbhitelezett állományból történő visszafizetések után 3 milliárd euróra nő - olvasható a Nemzetgazdasági Minisztérium honlapján.