A frankhitelesek napja volt a mai

2010.09.16. 17:03
Az euróval szemben a gyengélkedés jelei látszottak ma a forinton, de a svájci jegybank felőli mai hírek frankesést kiváltó hatása miatt ez a frankkal szembeni árfolyamon nem látszott. A dollár mai újabb esése miatt a zöldhasúval szemben kissé erősödni tudott a forint.

A tegnapi enyhe forintgyengülést ma újabb leértékelődés követte az euróval szemben, a jegyzések így a tegnap reggeli 281 körüli szint után ma délután már a 283-as szint körül jártak a bankközi piacon. Ma piacmozgató jelentőségű magyar hír nem jelent meg, helyette svájci, illetve tengerentúli fejlemények mozgatták az árfolyamokat.

A piaci konszenzussal egyező módon szinten tartotta az irányadó kamatlábat mai döntésével a svájci jegybank, de a frissített prognózisok alapján jókora frankesés következett be.

A svájci jegybank kamatdöntése után esett a frank. A CHF/HUF jegyzések kissé 213 alá süllyedtek a bankközi piacon, ami háromhetes forintcsúcsnak felel meg. Késő délután 213,5 körül mozgott az árfolyam. A dollár közben a vegyes amerikai makroadatokra tovább gyengült az euróval szemben és a jegyzések (1,31 körül) már egyhónapos dollármélypontot jeleznek.

Ennek nyomán a forint a dollárral szemben kissé erősödni tudott: a tegnap délutáni 217,5 körüli kurzus 216 körülre süllyedt ma késő délutánra.

Részben a tegnapi nemzetközi hitelminősítői jelzések, részben a mai forintgyengülés miatt a referencia állampapírok hozamai ma mérsékelt emelkedést mutattak az Államadósság Kezelő Központ adatai szerint.