A Telekom magyar vezetői nem tudtak a csúszópénzekről?

2010.09.17. 10:39
Nincsen arra utaló jel, hogy a Magyar Telekom bármely felső vezetője tudott volna a kenőpénzekről, hangsúlyozta a cég, miután macedóniai és montenegrói leányvállalatánál 2005-ben kirobbant vesztegetési botrány kapcsán kedden házkutatást tartottak az anyavállalatnál és René Obermann lakásán.

Magyar gyanúsított nincs, de német fejek hullhatnak a Magyar Telekom balkáni leányainál történt vesztegetések miatt. A Deutsche Telekom nyolc vezető tisztségviselője, köztük a jelenlegi elnök ellen ugyanis nyomozást indított a német ügyészség az öt évvel ezelőtt kirobbant kenőpénz botrány kapcsán. Kedden a bonni székházban és az elnök René Obermann lakásán házkutatást is tartott a hatóság.

Obermann a botrány kitörésekor a társaság nemzetközi mobiltelefonos üzletágát vezette, de korábban nem merült fel, hogy közvetlenül is köze lehet a balkáni csúszópénzek ügyéhez. A magyar vezetés felelelőssége a belső vizsgálat alapján nem állapítható meg - hangsúlyozta megkeresésünkre a Magyar Telekom.

1,2 milliárd csúszópénz

A történet még 2005-ben kezdődött, amikor a Magyar Telekom (MT) könyveit vizsgáló PwC munkatársai gyanús kifizetésekre bukkantak a cégnél, mintegy 1,2 milliárd forint értékben. A pénzt tanácsadóknak fizették ki, akik feltehetőleg politikusokat és magas beosztású kormányhivatalnokokat kentek meg vele.

Miután a könyvvizsgáló cég nem írta alá az MT pénzügyi beszámolóját, a cégnek értesítenie kellett az amerikai tőzsdefelügyeletet és az Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériumát is, mivel a cég részvényeit akkor a New York-i tőzsdén is jegyezték. A nemzetközi botránnyá dagadó ügy bejárta a világsajtót és több szálon is megindult a nyomozás a történtek felderítésére.

Borsos áron kevés eredmény

Az MT független belső vizsgálatot rendelt el, aminek a lefolytatásával a White&Case nevű ügyvédi irodát bízta meg. A cég három évnyi kitartó nyomozás után azonban mindössze arra jutott, hogy a cég montenegrói és macedóniai leányvállalatainál illetéktelen kifizetések történtek, egyes alkalmazottak pedig bizonyítékokat semmisítettek meg.

A White&Case munkájáért több mint 18 milliárd forintot kapott, ami miatt a magyar Nemzeti Nyomozóiroda hűtlen kezelés gyanúja miatt kezdett vizsgálatot. Az amerikai cég költséges kutakodása azonban mégsem volt teljesen haszontalan.

A Magyar Telekom működésének előírásait ezt követően számos ponton átláthatóbbá és szigorúbbá tették, ennek köszönhetően pedig elnyerte a legtranszparensebb tőzsdei cég díját a befektetési alapkezelők és elemzők szavazatai alapján.

Mindeközben az MT vezetősége is távozni kényszerült: Straub Elek 2006-ban, tíz év után távozott az elnöki székéből és elment Pásztory Tamás jogi és hr-igazgató is. A Magyar Telekom 2010 júniusában pedig a pénzügyi jelentések struktúrájának egyszerűsítésére és az adminisztrációs költségek csökkentésére hivatkozva kivonult a New York-i tőzsdéről.

Fejesek kereszttűzben

Az ügy ezzel azonban korántsem oldódott meg, hiszen arra, hogy pontosan kiknél landolt a pénz és kik vettek részt a történetben, továbbra sem derült fény. Augusztusban a német ügyészség is nyomozást indított, amelynek keretében a héten több házkutatást is tartottak.

René Obermann a gyanú szerint azzal a feltétellel hagyta jóvá osztalék fizetését a macedón telefontársaságnak (Makedonski Telekom, MakTel), ha elmarad a macedón távközlési piac tervezett megnyitása a vetélytársak előtt. A DT elnöke a házkutatást követően közölte: a vele szemben fölmerült vesztegetési gyanú teljesen alaptalan, s ez rövid időn belül be fog bizonyosodni.

A magyar rendőrség nem nyomoz

Egy biztos, a német fejlemény felkavarta az állóvizet és - német lapvélemények szerint - akár belátható időn belül pont kerülhet a régóta húzódó ügy végére. A Magyar Telekom jelenlegi vezetői tanúként már voltak kihallgatáson Washingtonban, hogy gyanúsítottként felmerül-e valakinek a neve a korábbi menedzsmentből, azonban egyelőre kérdéses. A cég belső vizsgálata szerint nincs arra utaló jel, hogy a magyar menedzsmentből bárki utasítást adott volna, vagy egyáltalán tudott volna a csúszópénzekről.

A vesztegetési botrány kapcsán amerikai, német, montenegrói és macedón rendőrök is nyomoznak, a magyar rendőrség azonban 2008-ban egy év vizsgálódás után megszüntette a nyomozást, mondván nincs területi hatályuk a balkáni szerződések vizsgálatára. A Magyar Telekom ugyanakkor kiterjesztette belső vizsgálatát a T-Mobile Macedóniával összefüggő egyenlegekre. "Nem tudjuk előre jelezni, hogy mikor zárul le a belső vizsgálat, és hogy mi lesz a vizsgálat végső kimenetele" - áll a társaság augusztusi jelentésében.