Fellegi: nehéz átcsoportosítani az uniós pénzeket

2010.09.23. 11:59 Módosítva: 2010.09.23. 18:00
Több tényező is megköti a kormány kezét, nem is olyan egyszerű az uniós források átcsatornázása más beruházásokba, ismerte el a nemzeti fejlesztési miniszter. A kormány azért visszavágná a pályázatokat, elég lenne 100-200 is, és a közreműködő szervezetek számát is csökkentené, de ez sem olyan könnyű, mint hitték.

A kormány hatékonnyá akarja tenni a nagyon szétaprózódott európai uniós és hazai fejlesztési forrásokat, ami azt jelenti, hogy a pénznek jó helyre kell kerülnie és hosszú távon hasznosulnia kell - mondta Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter  csütörtökön Salgótarjánban.

Fellegi Tamás az MTI-nek kifejtette: azt célozták meg, hogy nagyon koncentráltan, a pályázatok számát drasztikusan lecsökkentve, stratégiai prioritások mentén használják fel a forrásokat.

"Ennek teljesen egyértelmű megfogalmazását jelenti az új Széchenyi-terv alapdokumentuma, amely meghatározza az alapvető irányokat, és amelyekben kis- és középvállalkozások és önkormányzatok által végrehajtott fejlesztéseket szeretnénk látni" - tette hozzá a miniszter.

Mint mondta, a mostani több száz pályázat helyett évi 100 és 200 között húznák meg az összesen kiírt pályázatok számát az új Széchenyi-tervben.

Ha már volt kifizetés, folytatódhat a beruházás

Támogatandónak mondott minden olyan fejlesztést, ami hangsúlyozottan az egymillió munkahely megteremtését és a gazdasági növekedést segíti.

Kitért arra, hogy a már folyamatban lévő pályázatokat is felül kell vizsgálni, de valódi mozgástér csak ott van, ahol a döntések még nem születtek meg, adott esetben át lehet alakítani a pályázatokat. Ezek különböző jogi és gazdasági státuszban vannak, egy részükhöz, ahol a kifizetések is megkezdődtek,  már nem lehet hozzányúlni - tette hozzá.

Eddig a közel 700 kiemelt projektet vizsgáltak meg, és kormányjelentés is született arról, hogy melyeket szükséges megváltoztatni, vagy módosításra visszautalni, illetve mely projektek megszüntetése javasolható  - közölte Fellegi Tamás. A miniszter hozzátette: a részletekbe menő vizsgálatok jelenleg is zajlanak.

Nehéz az intézményrendszer egyszerűsítése

A pályázatok végrehajtásában közreműködő szervezetek számát is túl soknak tartja a fejlesztési miniszter, de rámutatott: figyelembe kell venni, hogy a 2013-ig szóló uniós ciklus utolsó harmadában vagyunk, így számos pályázat lefolytatását megzavarná, ha most hozzányúlnának az intézményekhez.

A hatályos uniós szerződések is megkötik a kormány kezét ebben a vonatkozásban, illetve olyan fennakadásokat okozna a pályáztatási, kifizetési rendszerben, amit sem politikailag, sem gazdaságilag nem szabad vállalni - mondta a miniszter.

Hangsúlyozta: ezeken a korlátozásokon belül azonban mindent megtesznek azért, hogy ahol lehet, összevonják, egyszerűsítsék a szervezeteket, az új Széchenyi-terv pedig már radikálisan egyszerűsített intézményrendszert jelenít meg.

Fellegi Tamás a Nógrád Megyei Térségi Integrált Szakképző Központ (TISZK) átadás előtti bejárásán vett részt Salgótarjánban. A központi képzőhely kialakítására 1 milliárd forintot nyert TIOP (Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program) forrásból a megyei szakképzés szervezési társulás, az intézményt a társuláshoz tartozó 16 intézmény diákjai közösen használják majd.