Egy hete lesz a tárcáknak a költségvetésre

2010.09.23. 07:53
Amiatt nem készült el eddig a jövő évi költségvetés tervezési körirata, mert a kormány az idei költségvetési folyamatok rendbetételével volt elfoglalva - olvasható Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter írásbeli válaszában, amit egy képviselői kérdésre adott.

A szocialista Szekeres Imre az elmúlt napokban több fórumon próbált nyomást gyakorolni a kormányra, hogy a 2011-es költségvetés keretszámait hozzák nyilvánosságra még az önkormányzati választások előtt - eddig sikertelenül. A parlament honlapján tegnap publikálták Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter Szekeresnek küldött írásbeli válaszát, amely szerint ugyan készül a 2011-es büdzsé, ám arról október 15-ig hallgat a kormányzat. Matolcsy szerint a késedelem oka részben az, hogy az új kormány a megalakulását követően azzal szembesült, hogy az idei államháztartási folyamatok eltérnek a tervezettől.

A kormány nem kapkodja el a költségvetési tervezést: a büdzsét magalapozó tervezési köriratot csak az önkormányzati választások másnapján, október negyedikén küldik meg a minisztériumoknak lapunk információja szerint.

Egy hetük lesz rá

A választási években nem ritka a tervezés októberi kezdete - 2006-ban az előző kormány is ezt a megoldást alkalmazta, pedig akkor nem volt klasszikus értelemben vett kormányváltás. Ugyanakkor tavaly már július második felében nyilvánosságra hozta a Bajnai-kormány, az ez alapján elkészült tervezetet szeptember 11-én be is nyújtották a parlamentnek.

Ezt követően a kormány október 15-én tárgyal a büdzséről, vagyis a tárcáknak alig egy hét alatt kell a nemzetgazdasági minisztériummal egyeztetett költségvetési javaslatot elkészíteniük. A menetrend szerint a javaslatot október 30-ig kell a választási években a parlamentnek benyújtani, így leghamarabb december 23-án szavazhat a büdzséről a ház.

A levélben Matolcsy újfent leszögezte, a kormány azon dolgozik, hogy a költségvetés idei hiánya a GDP 3,8 százaléka legyen, 2011-ben az érvényes konvergenciaprogramnak megfelelően 2,8 százalékra csökkenjen, illetve hogy ezt követően hosszú távra konszolidálja az államháztartás helyzetét.