Kirúgják a költségvetés valódi urát?

2010.09.24. 16:31
Hirtelen kényszerszabadságra küldték a költségvetésért felelős helyettes államtitkárt, akinek információink szerint meg vannak számlálva a napjai. A büdzsé minden apró részletét ismerő Bathó Ferencet bő egy héttel az előtt váltaná le Matolcsy György miniszter, hogy erőltetett menetben neki kell látni a 2011-es költségvetés készítésének. Lehet, hogy Bathó lesz a bűnbak azért, mert a Matolcsy által jegyzett zárszámadás megdicsérte Bajnaiék válságkezelő tevékenységét. A tárca cáfolja értesüléseinket.

Azonnali hatállyal kényszerszabadságra küldték Bathó Ferencet, a Nemzetgazdasági Minisztérium költségvetésért felelős helyettes államtitkárát, a napokban pedig leváltják posztjáról – értesült az Index.

Forrásaink szerint Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a napokban magához rendelte Bathó közvetlen felettesét, Naszvadi Györgyöt, a költségvetési államtitkárt, és közölte vele, hogy meg vannak számlálva Bathó napjai.

batho ferenc

Megkerestük a nemzetgazdasági tárca sajtóosztályát, ahol légből kapottnak nevezték a kényszerszabadságról és Bathó Ferenc leváltásáról szóló információinka. Azt írták, hogy rendes szabadságát tölti a helyettes államtitkár.

Bathó Ferencet nem sikerült elérnünk telefonján és a minisztériumban sem, pedig tegnap még dolgozott.

A mai szabadságolás azért is furcsa, mert a kormányváltás után bevezetett újfajta, havi  költségvetési sajtótájékoztatón eddig mindig Bathó Ferenc ismertette a büdzsé helyzetét. A mai tájékoztató időpontja már hetekkel ezelőtt tudott volt, mégsem Bathó Ferenc tartotta, hanem Thuma Róbert, az EU-költségvetési és ellenőrzési helyettes államtitkár.

A szabadságolás azért sem tűnik szokványosnak, mert a jövő évi költségvetés megtervezése előtt áll a szaktárca, Bathó pedig ezt a munkát irányítja Naszvadival együtt. Mint beszámoltunk róla, a büdzsé összeállításáért felelős minisztérium csak a jövő hét végén esedékes önkormányzati választások után küldi ki a tervezési köriratot a tárcáknak, azokkal pedig soha nem tapasztalt rövid ideje, kilenc munkanapja lesz letárgyalni a költségvetési számokat, mert a kormány október 15-én már első olvasatban tárgyalja a jövő évi államháztartási gazdálkodás tervét.

Bathó az a kulcsfigura, aki átlátja a költségvetés minden apró sorát, évtizedek óta ezzel foglalkozik, szakmai berkekben a költségvetés valódi urának nevezik, az ő hiánya pedig nagyon megakasztja a tervezési, összeállítási folyamatot, amelyet amúgy is erőltetett menetben kellene abszolválnia a Nemzetgazdasági Minisztériumnak. Bathót éppen a szakmai tudása miatt is tartotta meg az új kormány, és emelte fel főosztályvezetőből helyettes államtitkárrá.

Bűnbak vagy az előremenekülés áldozata?

Bathó esetleges elküldésének okáról nincsenek pontos információink. Egyik forrásunk szerint az ő nyakába varrhatják azt, hogy a már az új miniszter, Matolcsy által benyújtott zárszámadási törvény általános indoklásában elismerő, dicsérő mondatokkal illetik az előző, Bajnai-kormány válságkezelő teljesítményét.

Másik forrásunk szerint a feletteseihez amúgy mindig lojális, alkalmazkodó Bathó bűne az lehetett, hogy a Naszvadi-Bathó-tengely eléggé önállóan intézte a költségvetési ügyeket, és ezt a laza pórázt elégelhette meg a miniszter. (Értesülésünk szerint többször előfordult például, hogy Naszvadi úgy ment el és vitt magával anyagokat kormányülésre, hogy azon részt vett felettese, Matolcsy is, ám főnöke nem tudott a dokumentumokról.)

Információnk szerint Matolcsy körül pedig amúgy is fogy a levegő a kormányon belül, ő pedig ezt a fajta előremenekülést választhatta. Bathó elküldése viszont most hátrányt jelenthet, mert nem kis feladat 3 százalék alatti hiánycélt kitűző költségvetést úgy összeállítani, hogy közben az adócsökkentést a politikai vezetés nem szívesen adná fel, az eladósodott állami vállalatok jelentette bombát sem lehet hatástalanítani, és kiadáscsökkentési szándékokról eddig semmit nem lehetett hallani.

Az mind a mai napig érzékelhető egyébként, hogy a régi pénzügyminisztériumi részleg (költségvetéses, adós és egyéb osztályostul) nem igazán integrálódott a csúcsminisztériummá összegyúrt nemzetgazdasági tárcába. Erre rárakódik, továbbra is akadályozza a munkát az, hogy még mindig nem zárult le a tárca átszervezése, a meghirdetett főosztályvezetői pozíciókra még mindig nem nevezték ki a személyeket.