Matolcsy összetűzésekbe keveredik, az Audi beruház, és jönnek a kínaiak

Ez történt a gazdaságban az év 37. hetében

2010.09.26. 10:56 Módosítva: 2010.09.26. 20:45
A nemzetgazdasági miniszter leváltotta a magyar Ecofin-titkárságot, és le akarja váltani a költségvetés valódi urát. Visszavonták a sukorói kaszinóprojekt kiemelt beruházási státusát. Az adócsomagról tovább folyik a ködösítés. Az amerikai kőgazdagoknak még jobban ment a sora, a forint kicsit erősödött a héten.

Kapkodhattuk a héten a fejünket, belföldi és nemzetközi fronton is bőven akadtak történések.

Audi, Járai-biztosító, forint - amiknek jó hetük volt

A legnagyobb sikersztori idehaza kétség kívül az Audi újabb győri fejlesztése volt. Autógyártást hoz ide a német cég, 1800 embernek ad majd munkát az üzem, közvetve pedig még legalább ennyi, de az is lehet, hogy kétszer ennyi munkahely jön létre, 2013-tól pedig 125 ezer kocsi görül le a futószalagról évente. A lehetőség adott a CIG Pannónia tőzsdére menetele előtt, hogy sikersztorivá váljon, a három éve alapított, Járai Zsigmond nevével fémjelzett cég közel 13 millió részvénye vár gazdára.

A forint óvatosan, de erősödött, a hét eleji 282 forint feletti euróárfolyam péntek késő déutánra 277,20 forintig esett. A svájcifrank-kurzus 214 forinttal kezdett, aztán 209 forinttal zárta a hetet.

A BUX nem villogott ennyire.

  37. heti záró 36. heti záró
BUX 22 850 23 219
OTP 5 040
4 926
Mol 20 740 21 700
Richter 47 400
48 750
Magyar Telekom 680
690

Felfordulás a nemzetgazdasági tárcánál

A magyar sikersztorik sora ezzel véget is ér. Ami idehaza a héten még történt, az vagy a tervek kategóriájába tartozik, vagy az államigazgatáson belüli összecsapásokról szólt, főszerepben Matolcsy Györggyel.

A bajba került deviza-, illetve tágabban a lakáshitelesek megsegítésére megálmodott Nemzeti Eszközkezelő Társaságról hónapok óta nem tudni semmi konkrétumot, most is csak a lebegtetés forgatókönyve alapján zajlottak az események. Rogán Antal fideszes prominens szerint lehet, hogy akit megment a társaság, annak kisebb lakásba kell költöznie, Szász Károly PSZÁF-elnök szerint a terhekből az adósoknak is ki kell venniük részüket. A kérdés napirenden tartása részletek nélkül azonban nagyon sokat árt – figyelmeztettek és sürgettek a PricewaterhouseCoopers szakértői. A devizahitelesek más módon való kedvezőbb helyzetbe hozására kitalált Rogán-Kósa-féle nyolc pontról megvan a jegybank véleménye is, amely szerint bőven lehetne javítani a csomagon.

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter körül pedig kezd forrósodni a légkör. Mint beszámoltunk róla, Matolcsyék összetűztek Navracsicsékkal a nemzetgazdasági tárca által meghirdetett 41 főosztályvezetői poszt ügyében. Aztán a gazdasági csúcsminiszter kirúgta a magyar Ecofin-titkárságot, mert „az új kormányzati struktúrát jobban tükröző brüsszeli képviseletre van szükség.” Pénteken sem pihent a miniszter, szíve szerint felmentené posztjáról a költségvetés valódi urát, Bathó Ferenc helyettes államtitkárt, pedig erőltetett menetben kellene megcsinálni a jövő évi büdzsét.

A gazdasági csúcstárca háza táján az adócsomag kapcsán igyekeznek hűteni a lakossági kedélyeket. Az adóügyi államtitkár megerősítette, hogy csak 2013 elejétől lesz egykulcsos 16 százalékos szja-rendszer idehaza, családi elemekkel megspékelve. Mondjuk, ez sem biztos, mert Szijjártó Péter miniszterelnöki szóvivő pénteken ezzel ellentétesen nyilatkozott, ami alapján már jövőre egykulcsos adónk lesz.

Összeült a héten az Országos Érdekegyeztető Testület, a munkavállalói és munkaadói oldal a bérekről tárgyalna, a kormányfő szerint viszont a kormány bírja a lakosság nagy többségének támogatását, és nem szentírás, hogy lennie kell érdekegyeztető tanácsnak, legalábbis a mai formában.

Jönnek a kínaiak

Betontorzóba fullad-e a Tópark – ez a fogas kérdés. Gigantikus építkezés folyik évek óta a törökbálinti aranyháromszögben. A projekt egyes ismerői szerint a munka leállt, elbocsátott emberekről, ki nem fizetett munkákról beszélnek. A beruházó szerint minden rendben. Közben lemondott a kereskedelemért felelős miniszteri biztos, akit az hidegen hagyott, hogy a kiskereskedelmi forgalom meglepetésre nőtt júliusban. Új vezetőség ült a Paksi Atomerőmű élére. Péntektől már nem kiemelt beruházás a sukorói King's City kaszinóváros-projekt.

Jönnek a kínaiak. Megveszik nálunk a Tisza Szállót. Külföldön pedig nem kisebb ékkőre fáj a foguk, mint a General Motors.

Jó pozícióban vannak a kínaiak, mert a jövőben a fél világ az államadóssággal fog küzdeni, Pekingnek pedig hatalmas tartalékai vannak. Európában új erőre kapott a hiánycsökkentés, a szlovákok, csehek, franciák, románok, litvánok szépen faragják le a költségvetési deficitjüket. A görög válság pedig néha enyhül, néha nem, most éppen nem, tüntetnek is rendületlenül a hellének. Nem is csoda, hogy soha nem volt még olyan drága az arany, mint a héten, és az ezüst is húszéves rekordszintre drágult.

Amerikában közben nem áll le a pénzpumpa, az ottani jegybank nem emelte a kamatot, miközben a defláció veszélyeire figyelmeztetett. Az amerikai milliárdosok pedig röhögnek a markukba, még vagyonosabbak lettek az elmúlt egy évben. Az sem zavarja őket, hogy kiderült, több bank csalt az ottani mentőprogrammal, most ezért nyolc banktisztviselő ellen emeltek vádat.

Zöld utat kapott az új európai felügyelet, megkezdheti működését az uniós kockázatfigyelő testület, illetve az a három intézmény, ami külön-külön figyeli a bankokat, a biztosítási és a pénzügyi piacokat. A héten pedig lemondott az UniCredit legendás vezére, Alessandro Profumo.