Háromszintű lesz az APEH

2010.09.28. 10:34
A mostani két szint (Központi Hivatal és regionális igazgatóságok) mellé, alá a kormányzat létrehozza a megyei igazgatóságokat is az APEH-nél. 2007-ben az akkori kabinet éppen a regionális igazgatóságokkal váltotta fel a megyei szintet.

Az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal – megőrizve a regionális szerveződés előnyeit és a működőképesség folyamatosságát – háromszintű szervezetként működik október 1-jétől. A Központi Hivatal és a Regionális Főigazgatóságok mellett erős jogosítványokkal bíró megyei igazgatóságok jönnek létre – olvasható az adóhivatal közleményében.

Azt ígérik, a bekövetkező változtatások az adózók számára semmilyen hátránnyal nem járnak, és „az APEH személyi állományában meglévő értékek sem sérülnek.” A változtatás legfontosabb alapelve, hogy a hatósági tevékenység és a jogorvoslati fórumrendszer jól elkülönüljön és átláthatóvá váljék.

Ennek szellemében a szakmailag erős megyei igazgatóságok az adózók közelében, helyi szinten végzik az adóztatással összefüggő valamennyi napi feladatot. Az adó-, jövedelem- és illetőségigazolásokat – hasonlóan a korábbi gyakorlathoz – az adózó kérelmére bármelyik megyei igazgatóság kiadhatja, ugyanakkor illetékügyben kizárólag az eljáró hatósághoz lehet fordulni.

A szakmai-törvényességi felügyeletet a jövőben a regionális főigazgatóságok látják el, összehangolják és szabályozzák a hozzájuk tartozó megyei igazgatóságok munkáját, emellett ellátják a másodfokú jogorvoslati feladatokat is. A Központi Hivatal a továbbiakban is elvi, szakmai irányító tevékenységet végez.

A változtatás fontos alapelve volt, hogy az APEH szervezete beilleszthető legyen az átalakuló közigazgatás egészébe, illetve a Vám- és Pénzügyőrséggel megvalósuló integráció után is hatékonyan szolgálja az adózókat - írják.

Nem árt felidézni: az APEH-et 2007 elejétől regionális szerveződésű intézménnyé alakították át, addig megyei igazgatóságok alkották a szervezet alapelemeit. Most tehát a két állapot közötti struktúrát céloz meg a kormányzat. Közben pedig össze fogják vonni az APEH-et a Vám- és Pénzügyőrséggel.