Nehezebbé vált teljesíteni az idei hiánycélt

2010.10.01. 11:18 Módosítva: 2010.10.01. 16:33
Nagyobb lett a tavalyi deficit a gondoltnál, két ellentétes hatás közül a bázishatás erősebb és rontja az idei költségvetési hiánycél elérésének intézkedések nélküli esélyét, ezért aztán lehet, hogy lépni kell.

Az eddig gondoltnál rosszabbul zárt tavaly az államháztartás, a hiány a célként megfogalmazott 3,9, és az előzetesen – márciusban – lejelentett 4 helyett 4,4 százalék lett GDP-arányosan, derül ki a KSH mai közleményéből.

Erre utalhatott tegnap Orbán Viktor miniszterelnök, amikor azt jelezte, nem stimmel a tavalyi deficitszám. Az eltérés közel 100 milliárd forint a tavasszal első adatközlésben említett és a most második publikálásként az EU statisztikai hivatalának, az Eurostatnak lejelentett második szám között.

Az ilyenfajta revíziók amúgy nem különlegesek, az elmúlt esztendőkben mindig „bemozgatta” az előzetes számot a második adatközlés, rendszerint emelkedni szokott a hiány, de volt példa arra is, hogy javult a végleges egyenleg.

Két tétel mozgatta be a hiányszámot

A 0,4 százalékpontos eltérés alapvetően két fő okra vezethető vissza. Az uniós transzferek elszámolása 0,1 százalékponttal emelte a hiányt. Kiderült ugyanis, hogy a kohéziós alapokból származó közösségi pénzek egy részét 2008-ra kell elkönyvelni, de van olyan tétel is, amit 2010-re kell bevételként feltüntetni. (Ez egyébként azt is eredményezte, hogy a 2008-as deficitszám kicsit javult, az eddig hivatalos 3,8 helyett – kerekítés miatt – 3,7 százalékos GDP-arányos hiány keletkezett 2008-ban.)

A 2010-re történő elszámolása egyes tranzakcióknak persze segít valamelyest az idei büdzsén, azonban ezt a hatást egy másik dolog teljesen eliminálja. A már említett 0,4 százalékpontos eltérésből 0,3 százalékpontot az magyaráz, hogy a tavalyi beruházási kiadások magasabbak lettek a márciusban becsültnél. Az önkormányzatok is jobban költekeztek, a Nemzeti Infrastruktúrafejlesztő Zrt. vasúti projektje is vitte a pénzt, a központi költségvetésben is kicsit több beruházás valósult meg 2009-ben. Mindez azt jelenti az idei évre nézve, hogy magasabb bázishiányt, 2009-es deficitet eredményezett a többletberuházás. Ez a bázishatás pedig erősebb az uniós tételek 2010-re való áttolódásának idei egyenlegjavító hatásánál.

Küzdeni kell az idei hiánycélért

Magyarán: lapunk megítélése szerint önmagában a tavalyi állami gazdálkodásról a szemünk elé táruló kedvezőtlenebb kép megnehezítette az idei költségvetési hiánycél teljesítését is.

Nincsenek csontvázak

A KSH által az Eurostatnak most kiküldött, a 2009-es költségvetésre vonatkozó, és a márciusban nyilvánosságra hozott előzetes adatok közötti eltérések okai részben az EU statisztikai módszereinek, részben a KSH elszámolási módszertanának menetközbeni megváltozásából, valamint az önkormányzatok és egyéb uniós beruházások megnövekedéséből fakadtak, amelyek 2010. márciusában, az előzetes adatok KSH általi közlésekor, még nem voltak láthatóak. Csontvázak pedig már csak azért sem lehetnek, mert ezek a számításokat ugyanazok a szakemberek végezték, amelyek a korábbiakat - írja közleményében Bajnai Gordon volt kormányfő titkársága.

Nincs olyan tétel, amely érdemben befolyásolná a tavalyi tényleges bevételek és a tényleges kiadások nagyságát, vagy akár az idei költségvetést. A technikai eltérés ráadásul nem haladja meg a korábbi években szokásos statisztikai pontosításokból adódó mértéket sem.

Az ügy megítélése azonban komplex. 2009-re vonatkozóan új tétel nem került elő, a második adatközlés során az eddig is ismert tételek időbeli elszámolását tisztázták az Eurostat és a magyar fél szakemberei – nyilatkozta lapunknak Oszkó Péter volt pénzügyminiszter. A 2009-es egyenleg romlása az idei esztendőre nem gyakorol negatív hatást, van olyan bevételi tétel, amely tavaly helyett idén gyarapítja a büdzsét az uniós elszámolás szabályai alapján, az a tényező pedig, hogy magasabb volt az államháztartási körben a beruházás a korábban becsültnél, azt türközi, hogy kevesebb beruházás „marad” idénre, nem torlódik fel annyi beruházás idén, kevésbé terhelik a fejlesztések a 2010-es költségvetést – hangsúlyozta.

Mindenesetre az biztos, hogy a 2010-es 3,8 százalékos deficitterv elérése amúgy sem magától értetődő: noha a kormány elrendelt költségvetési zárolásokat és összességében adóemelés történt a nyári intézkedések következtében, de úgy értesültünk, a zárolásoknál még kell küzdenie a nemzetgazdasági minisztériumnak. Ráadásul az IMF és az EU nyár közepén még 0,3 százalékpontos kockázatot látott a büdzsében. Könnyen lehet tehát, hogy a kabinetnek lépnie kell, ha be kívánja tartani a hiányvállalását.