A büdzsére koncentrál a piac

2010.10.04. 07:50 Módosítva: 2010.10.04. 07:51
Nem valószínű a tárgyalások újrakezdése a Nemzetközi Valutalap (IMF) és a magyar kormány között a vasárnapi önkormányzati választások után sem, ezért a piac hétfőtől a költségvetéssel kapcsolatos további kormányzati retorikára, illetve a jövő évi államháztartási tervek részleteire összpontosítja figyelmét - vélekedtek hétvégi értékeléseikben vezető londoni befektetési intézetek és elemző házak felzárkózó piaci szakértői.

A BNP Paribas bankcsoport citybeli elemzői az európai feltörekvő térség "heti kulcsfontosságú eseményének" nevezték a magyarországi helyhatósági választásokat, amelyek után a magyar kormánynak "most már elő kell állnia a jövő évi költségvetési menetrend részleteivel".

A választások utáni kormányzati nyilatkozatok potenciálisan "nagyon fontosak lehetnek" a magyar befektetési termékek iránti kockázatvállalási hajlandóság szempontjából. Az IMF-program megújítása "valószínűtlen", ezért a befektetői figyelem a 2011-re szóló költségvetési javaslatokra összpontosul majd - jósolták a BNP Paribas citybeli szakértői. A ház elemzői szerint ugyanakkor a jövő évi költségvetés valószínűleg nem tartalmaz érdemi szerkezeti reformelemeket.

A Goldman Sachs (GS) globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési és elemző részlegének felzárkózó piaci szakértői szintén "kétségesnek" nevezték, hogy a magyar kormány a választások után "azonnal" ismét kapcsolatba lép az IMF-fel, vagy erőteljes elkötelezettséget mutatna a szerkezeti reformok iránt.

A GS elemzői helyzetértékelésükben kiemelték, hogy a kormány, valamint az EU és a valutaalap közötti - a pénzügyi szektorra kirótt különadóval, a jegybankelnök fizetésének korlátozásával, és az egységes jövedelemadó-szint egy lépésben történő bevezetésével kapcsolatos - fő nézeteltérésekben továbbra sem sikerült dűlőre jutni, bár a jövő hétvégi IMF-világbanki éves közgyűlés alkalmat adhat a magyar kormány számára a valutaalappal fennálló nézetkülönbségek "némelyikének elsimítására".

A Goldman Sachs szerint a jövő évi költségvetési terveknek esetleg még az eredetileg tervezettnél is szigorúbbnak kell lenniük, miután épp a minap felfelé, a hazai össztermék (GDP) 4,4 százalékára módosították a tavalyi államháztartási hiányadatot, "aminek valószínű következménye az adósságszolgálati költségek emelkedése lesz a következő években". Konkrét költségvetési intézkedési tervek további hiánya esetén az utóbbi időszak piaci árfolyamerősödésének lendülete "gyorsan kifulladhat". Az IMF/EU-program IMF-része a jövő héten lejár, és további IMF-finanszírozási hozzáférés nélkül a következő kincstárjegy-aukciókat "piaci idegesség" jellemezheti - vélekednek a Goldman Sachs londoni elemzői.

Van négy éve a Fidesznek

A ház szerint ugyanakkor - tekintettel arra, hogy a következő parlamenti választásokig még csaknem négy év van hátra, és a Fidesz a következő választási megmérettetésig "hosszú szünetet évezhet" - valószínűleg elfogadóbbá válik a költségvetési szigorral szembeni kormányzati hozzáállás, és a kormány a parlamenti, valamint a helyhatósági választások előtt tett ígéreteinek némelyikétől is visszaléphet. Egy ilyen váltást a piac valószínűleg üdvözölne, és a Fidesz által küldött "konstruktívabb üzenetek" eredménye a forint további lendületes erősödése lenne. A GS elemzői kiemelték, hogy a 2011-es költségvetési szándékokban - "jó eséllyel az EU nyomására" - máris változás tapasztalható.

A Bank of America-Merrill Lynch (BoA-ML) bankcsoport londoni befektetési részlegének elemzői - akik nemrégiben Budapesten tettek tájékozódó látogatást - közölték: magyarországi tárgyalásaik megerősítették azt a várakozásukat, hogy a magyar kormány fenntartja a megfontolt költségvetési alapállást. A pénzintézet felzárkózó piaci elemzői arra számítanak, hogy "a zajos augusztus-szeptember után", az önkormányzati választások végeztével konszolidációs időszak következik Magyarországon.

A magyar befektetési termékek máris erősödésnek indultak, miután a költségvetési politikával kapcsolatban "békéltető hangvételű" nyilatkozatok hangzottak el kormánytisztviselők részéről, és a csökkenő költségvetési kockázatok "markánsan javították" a piaci hangulatot.
Mindaddig azonban, amíg nincs az asztalon egy megfontolt jövő évi költségvetés, nem valószínű, hogy a forintkötvényekben meglévő külföldi befektetői pozíciók jelentősen az elmúlt egy évre jellemző sáv felső vége fölé erősödnének - vélekedtek a Bank of America-Merrill Lynch londoni elemzői.

A költségvetés mindig is piacmozgató kockázati tényező volt

A 4cast nevű vezető londoni gazdaságelemző csoport értékelése szerint a költségvetési kockázat mindig is kulcsfontosságú piaci mozgatóerő volt, és ez "jelenleg még inkább igaz, mint bármikor". Ennek alátámasztására a cég szakértői kiemelték, hogy a költségvetési retorikában az elmúlt néhány hét során bekövetkezett "180 fokos fordulat" hatására a forint a korábbi "makacs térségi alulteljesítés" után "figyelemreméltó módon visszafordult", és a piac is most már kiárazta az agresszív jegybanki kamatemelési várakozásokat. A 4cast szerint a múlt hónap elején "még korántsem volt magától értetődő", hogy az MNB a szeptember végi monetáris tanácsi ülésen tartani tudja jelenlegi kamatszintjét.

A ház elemzői szerint ugyanakkor az IMF-hez fűződő "köldökzsinór" elvágása és az új egyezmény megkötésének kormányzati elvetése "kockázatos stratégiának" bizonyulhat abban az esetben, ha Magyarország ismét elvesztené hozzáférését a nemzetközi kötvénypiachoz.

A 4cast szerint további "állandó kockázati tényező" a kormányzat "konfliktuskereső hozzáállása", amely "politikai motívumokat visz bele nem politikai természetű döntésekbe is".