Újabb csúcson a forint, 272,50-nél az euró

2010.10.04. 14:09
Miközben a nemzetközi befektetői hangulat délelőtt óta mérsékelten negatív, a forint a kezdeti bizonytalankodás után újabb 4 hónapos csúcsra tudott erősödni kora délután az euróval szemben a választásokat követő első kereskedési napon. Ez azt jelenti, hogy a mintegy három hete tartó forinterősödési hullám nem tört meg és már-már a külpiaci hangulattól is függetlenül zajlik. A mai 6 hetes diszkontkincsgtárjegy aukció eredménye is a piaci bizalom jele.

A reggeli stabil, 273,5 körüli nyitást követően átmenetileg gyengült a forint az euróval szemben 274,5 körülig, ami a délelőtti mérsékelt nemzetközi befektetői hangulatromlással jól megmagyarázható volt. A nyugat-európai részvényindexek egyszázalék feletti mínuszba süllyedtek és a dollár határozott erősödést mutatott az euróval szemben. Noha ezeken a piacokon nem történt hangulati fordulat reggel óta (illetve csak később, mint ahogy a forint lendületbe jött), a forint mégis erősödni tudott és röviddel dél után a jegyzések egészen 272,5 közelébe süllyedtek

Sajnos a frank erősödik

Bár az euróval szemben látványos a forinterősödés árfolyamgörbéje, délelőtt még drágult a svájci frank, miután jelentősen erősödött az euróval szemben. Forintban számolva a reggeli 203,70 körüli szintekről 205,80 fölé is drágult a frank, kora délutánra azonban visszatért 205 forint alá a jegyzés.

A hétvégi magyar önkormányzati választások a vártnak megfelelő eredményeket hozták és a piacok most már a konkrét kormányzati költségvetési tervekre kíváncsiak. Ezt megelőzően is azonban folytatódhat a forinterősödés.

A Deutsche Bank veszi most a forintot, ezen kívül nagyobb nyüzsgés nincs most a piacon - modta el név nélkül egy budapesti banki devizakereskedő a Portfolio.hu-nak. Meglátása szerint a héten 272-278-as sávban mozoghat jellemzően az árfolyam, azonban ha tovább erősödne a forint, akkor a 270,9-es szint lehet még fontosabb támasz szint.

Egy másik devizakereskedő megjegyezte: a Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter esetleges távozásával kapcsolatos ma reggeli sajtóinformáció is támogathatja a forint erősödését.