Egy hét alatt kellene összerakni a költségvetést

2010.10.06. 13:36
Jövő hét pénteken a kormánynak tárgyalnia kellene a 2011. évi költségvetés tervét, mindezidáig azonban még el sem kezdték az egyeztetéseket a minisztériumokkal. Egy törvényváltoztatással hagynának némi időt a mostani késlekedés miatti tárcaütközések feloldására. A költségvetési helyettes államtitkár munkájára két hete nem tart igényt Matolcsy.

A gondoltnál is lassabban halad a költségvetés összeállítása. Pár hete írtunk arról, hogy az önkormányzati választásokig jegelik a munkát, de október 3-a óta elvileg már nem kell titokzatoskodni, bele lehet fogni a jövő évi büdzsé megkomponálásába. Megfeszített munkára lehet számítani, ugyanis a költségvetésért felelős nemzetgazdasági tárcának október 15-ig, jövő hét péntekig a kormány elé kell terjesztenie a büdzsé tervét. Soha nem kellett még ilyen rövid idő alatt összerakni az államháztartás éves gazdálkodás tervét.

A tárcák várnak

Innen nézve kissé érthetetlen, hogy miért vesztegetett el már két teljes és egy fél munkanapot a szaktárca: lapunk információi szerint a minisztériumok szerda délig sem kapták meg a tervezési köriratot, amely eligazítást nyújtana számukra, milyen makrofeltételek, bérviszonyok, adóváltozások, költségvetési gazdálkodási megkötések mellett kell kidolgozniuk saját jövő évi keretüket. Ezeket a tárcaigényeket kell aztán összefésülni, beleilleszteni a költségvetési mozgástérbe a nemzetgazdasági tárca vezetésével, mielőtt a kormány első olvasatban tárgyalja jövő hét pénteken a büdzsé első változatát.

Az NGM közvetve elismerte a tervezési körirat és az egész költségvetési egyezkedés húzódását, amikor tegnapi közleményében jelezte: a napokban közli a tárcákkal a jövő évi költségvetési tervezés makrofeltételeit, majd ezt követően indítja el a konkrét egyeztetéseket a 2011-re szóló költségvetési tervről.

Időnyerés

A munka akadozásának másik jele is van. Tegnap a parlament gazdasági bizottsága nyújtott be egy törvényjavaslatot (pdf-formátumban olvasható), amely némi haladékot ad a kormányzatnak és a képviselőknek a 2011-es költségvetés összerendezéséhez. A gazdasági bizottság indítványa úgy szól, hogy a szokásoktól eltérően „választási években” elég november 30. helyett december 10-ig elfogadni a parlamentben a költségvetési hiány mértékét és a büdzsé fő kiadási és bevételei számait, a minisztériumi kereteket. Az úgynevezett főszámok ilyen késői rögzítése példa nélküli, korábban még a választási években is legkésőbb november 30-ig kellett ezt a parlamenti szavazást megejteni. A költségvetést továbbra is október végéig kell a kormánynak a parlamenthez benyújtania, a tíz nappal későbbi szavazás mégis segíthet abban, hogy a mostani késlekedésből fakadó tárcaütközéseket a parlamenti tárgyalás alatt fel lehessen oldani.

Az adócsomag is csúszik

A jövő évi adócsomagot most pénteken tervezte benyújtani a kormány, azonban egy héttel később tudják ezt megtenni.

A gazdasági bizottság törvényjavaslata erre is megoldást kínál: eddig mindig legalább 45 nappal korábban ki kellett hirdetni az adótörvényeket (ha legalább egy passzus legalább egy érintett adókötelezettségét emelte) hatályba lépésük előtt, az indítvány elfogadása esetén elegendő lesz 40 nappal korábban. Így praktikusan elég lesz november 20-ig elfogadni és a Magyar Közlönyben kihirdetni az adóváltozásokat.

Nagy vonalakban már készen van az adócsomag, bár kisebb simításokat még kell végezni rajta, a tervezési körirat csúszását nem ez magyarázza. A fő ok az, hogy a jövő évi tekintélyes adókiengedést kiadási oldalon kellene ellensúlyozni, ráadásul a hiányt is tovább, jelentősen kellene faragni. A nemzetgazdasági tárcánál javában zajlik a munka, hol lehetne megtakarítani pár százmilliárd forintot.

A munka feltorlódásában szerepet játszhat a költségvetés valódi urának, Bathó Ferenc helyettes államtitkárnak a hiánya is. Mint beszámoltunk róla, Bathót szűk két hete kényszerszabadságolta Matolcsy György miniszter, azt róva fel hibájaként, hogy az egyébként a miniszter nevével benyújtott zárszámadás elismerő mondatokkal illeti az előző kormány tevékenységét. Úgy volt, hogy Bathót mégsem engedik eltávolítani a posztról, ám információink szerint a szakember munkájára azóta sem tart igényt Matolcsy.

Elindult a főosztályvezetői kinevezések sora

A Nemzetgazdasági Minisztérium azt közölte, hogy tegnap hatályossá vált az új szervezeti és működési szabályzat, és a miniszter "személyesen gratulált az új főosztályvezetőknek", és az új vezetők október 5-től "folyamatosan állnak munkába." Mint megírtuk, hétfőn még nem történt semmi előrehaladás a főosztályvezetői pályázatok - kormányzaton belüli tusakodás miatt megbicsaklott - ügyében, és nem volt még hatályos az szmsz.