Ezért magasak a banki költségek

2010.10.06. 07:50
Az árazásánál figyelembe kell venni a várható veszteségeket, mert a fogyasztók ismeretlenek a hitelintézetek számára: nincs pozitív adóslista, és nagy az eltitkolt jövedelmek aránya. Ezért és az országkockázati felárak miatt magasabbak a marzsok, mint Európában.

Hiányzik a verseny a lakossági hitelek árazásánál, és szükség van a pozitív adóslistára - mondta Király Júlia, a jegybank alelnöke a Budapesti Corvinus Egyetemen rendezett konferencián.

Jelenleg "légkalapáccsal" folyik a szabályozórendszerek átalakítása, de a kényszer miatt ezt most meg kell tenni. Később a mostani intézkedések finomításra szorulnak. Harmati László, az FHB vezérigazgató-helyettese ugyanakkor úgy látja, érvényesül a verseny.

Ma az árazásánál figyelembe kell venni a várható veszteségeket, mert a fogyasztók ismeretlenek a hitelintézetek számára: nincs pozitív adóslista, és nagy az eltitkolt jövedelmek aránya. Ezért és az országkockázati felárak miatt magasabbak a marzsok, mint Európában - tette hozzá.

Kováts Surd, a GVH Pénzügyi Szolgáltatások Irodájának vezetője szerint egy jól működő piacon akár az első törlesztőrészletek is szolgálhatnák az összehasonlítás alapját, de tájékoztatást nyújthatna egy megfelelően képzett thm is. Véleménye szerint - Király Júliával összhangban - sok a 40-50 hitelintézet, a versenyt pedig nem garantálja a piaci szereplők száma.