Napi 5 000 000 volt a tavalyi csúcsjövedelem

2010.10.12. 07:17
Tavaly 800 ezer ember egyáltalán nem fizetett adót jövedelme után az adójóváírásnak és a kedvezményeknek köszönhetően. Az APEH-toplista élén álló személy közel 1,8 milliárd forintos jövedelmet vallott be.

A tavalyi évről mintegy 4,5 millió adózó nyújtott be személyi jövedelemadó-bevallást, 154 ezerrel kevesebb mint egy évvel korábban – írja az APEH adatai alapján a Napi Gazdaság. Az adózók többsége (84 százalaléka) már maga készíti el bevallását, egyre kevesebb ember számol el a munkáltatóján keresztül: 2005-ben amikor még kötelező volt felajánlani a segítséget a munkavállalónak 46 százalékos volt az arány szemben a tavalyi 16 százalékkal.

Összevonás alá eső, például egyéni vállalkozásból, munkaviszonyból, őstermelői tevékenységből vagy ingatlan bérbeadásból származó jövedelemről mintegy 4,4 millióan vallottak az adóhatóságnak, közülük csaknem 800 ezren nem fizettek adót az adójóváírásnak és az adókedvezményeknek köszönhetően.

Utóbbi tétel összesen 485 milliárd forintra rúgott, ez alapján az APEH számításai szerint a tényleges adóterhelés 18,1 százalékot tett ki. Idén már kisebb lesz az adókedvezmények hatása az effektív adóterhelésre, mivel számtalan kedvezmény megszűnt, köztük a tandíj és a biztosítások után járó adócsökkentő tétel.

Az adózók összesen több mint 8300 milliárd forint összevont jövedelemről vallottak, negyedük éves keresete nem érte el az 1,5 millió forintot, közel harmaduk viszont 4 millió forintnál többet vitt haza tavaly. Adótitok miatt nem tudni ki áll az adózók toplistájának élén, az viszont biztos, hogy az illető tavaly 1,75 milliárd forintos jövedelmet vallott be (ez napi 4,8 milliónak felel meg).

Ebben nemcsak az összevonás alá eső, vélhetően jórészt külföldről származó kereset szerepel, hanem az elkülönülten adózó jövedelmek is, ilyen lehet például az ingatlan értékesítés, vagy az árfolyamnyereség. A top százas átlag jövedelem az APEH adatai szerint 617 millió forint.

Az elkülönülten adózó jövedelmek összege megcsappant az elmúlt két évben, vélhetően a válság hatására lelassult ingatlanpiaci forgalomnak köszönhetően. Tavaly és 2008-ban mintegy 580 milliárd forintot tett ki ez a tétel, miközben 2007-ben még 945 milliárdot.

Az adózók összességében 8875 milliárd forint forintról vallottak az adóhatóságnak- A jövedelmük után 1643 milliárd forintot fizettek be az államkasszába, átlagosan fejenként 457 ezer forintot.