Orbán a takarékszövetkezetek feltőkésítését ígéri

2010.10.14. 13:36
Orbán Viktor szerint a következő tíz évben minimum a kétszeresére, de inkább a háromszorosára kellene növelni a takarékszövetkezetek jelenlegi, 5-6 százalék körüli pénzpiaci részesedését. A kormányfő a szektor feltőkésítését ígérte.

A miniszterelnök csütörtökön a Szövetkezeti bankok és a kis- és középvállalkozások 3. európai fórumán, Budapesten közölte: szeretnének a magyar takarékszövetkezeteknek nagyobb szerepet szánni az ország pénzügyi vérkeringésében. Erre az Új Széchenyi Terv, az önkormányzati finanszírozás, az agrártámogatások közvetítése, valamint a pályázati rendszerek finanszírozása terén lát lehetőséget.

Azoknál a takarékszövetkezeteknél - folytatta -, amelyeknél ez a "várható, fokozott aktivitás" tőkét igényel, a kormány készen áll arra, hogy hosszú futamidejű kölcsöntőkét biztosítson.

Kifejtette: a takarékszövetkezet az egyetlen olyan pénzintézet Magyarországon, amely százszázalékos hazai tulajdonban van. Pénzpiaci részesedésük ugyan 5-6 százalék körül mozog, ami messze elmarad az európai uniós átlagtól, de a fontosságuk ennél jóval nagyobb.

Egyetértve Demján Sándorral, az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség elnökével Orbán Viktor minimális célkitűzésnek nevezte a részesedés megduplázását a következő tíz évben, de háromszorosára kell emelni "ha teljesíteni akarnánk azokat a makrogazdasági célokat, amelyeket a növekedés beindításához fűzünk" - emelte ki.

A szövetkezet nem engedheti meg magának, hogy tisztán csak a közvetlen nyereség elve alapján működjön - mondta, hozzátéve, hogy természetesen a szövetkezeteknek is törekedniük kell a nyereség elérésére, de legalább ilyen fontos szempont, hogy az emberek tömegei ne szoruljanak ki a banki szolgáltatói körből. A takarékszövetkezetek esetében - tette hozzá - a tulajdonosok irányából a vezetés felé profitelvárás, nem pedig profitnyomás érvényesül.

Demján Sándor azt mondta, ígéretet kaptak a kormányfőtől, hogy segít a takarékszövetkezeti bankrendszer feltőkésítésében, ez pedig azt jelenti, hogy a hitelezési aktivitást is meg tudják majd növelni.