Az előtakarékosság aligha segít a lakáspiacon

2010.10.19. 07:15
A kormányfő csomagjából az otthonteremtésnek is jutott egy kis szelet. Eszerint nagyobb támogatást kap a lakáscélú előtakarékosság, vagyis a jelenlegi nyolcról tíz évre nő a támogatás futamideje. A jövőben a közeli hozzátartozó számára is felhasználható a megtakarítás, míg az áthidaló kölcsönként adható hitelek aránya 75 százalékra nő.

"Minden lakásvásárlást segítő tényezőnek örülünk, és egyetértünk az előtakarékosság támogatásával. Azonban ez sem a 2010-es, sem a 2011-es év lakáspiaci problémáit nem oldja meg" – véli Varjasné Székely Éva a Napi Gazdaság cikke szerint.

A Magyar Lakásépítők Országos Szövetsége (Malosz) elnöke szerint azonban a lakáspiac beindításához ennél nagyobb hatású kormányzati intézkedések kellenének, ráadásul a lakásépítők már utolsó tartalékaikat élik föl. A vásárlások legnagyobb gátja a fizetőképes kereslet. Holott tízezer új lakás megépítése 100 ezer munkahelyet és mintegy 80 milliárd forint adóbevételt jelentene.

Bár nem jelent áttörést az előtakarékosság támogatása, az irány jó, főleg ha a lakás-takarékpénztárak között erősödik a verseny - fogalmazott Varga Dénes, a DEM Gazdaságkutató Iroda vezetője. A kutató inkább a szocpol visszaállításában, valamint abban látná a megoldást, ha a támogatásokat nemcsak január elseje után lehetne igénybe venni, így nem várnának ki a leendő vásárlók.

A lakbértámogatást és a használt lakások piacának élénkítését is a prioritások közé sorolja, s mindez nem kerülne többe, mint amennyibe az egykulcsos adó bevezetése az évi 7,5 millió forintnál többet keresők körében - vagyis mintegy 110 milliárd forintba. Főképp mert az utóbbi sem munkahelyeket nem teremt, sem az ország versenyképességét nem fokozza - véli Varga.

A meghirdetett intézkedés önmagában nem jelent sokat, csak az otthonteremtési csomag részeként lehet ösztönző és előremutató - állapította meg az Otthon Centrum ügyvezető igazgatója. Kühne Kata szerint az újlakás-piacot az azzal járó költségvetési bevétel miatt is érdemes lenne nagyobb lendülettel támogatni.