200 millióra büntette az MTelekomot a GVH

2010.10.20. 16:24
A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a mai napon 200 millió forintos bírságot szabott ki a Magyar Telekomra, amiért tavaly az egyik sms kvízjátékban megtévesztette az ügyfeleit.

A távközlési társaság még tavaly, október elejétől december elejéig, szervezett egy sms kvízjátékot, 90 Golf, 90 nyertes címmel. A versenyhatóság úgy találta, hogy a társaság a játék feltételeiről és a nyerési esélyeiről az ügyfeleket megtévesztő tájékoztatást adott. Ráadásul a Magyar Telekom az általa küldött sms-ekkel agresszív módon buzdította ügyfeleit a játékban való részvételre, a játék folytatására.

Otthagyják New Yorkot

A Magyar Telekom az adminisztrációs költségek csökkentésére hivatkozva júniusban jelentette be, hogy elhagyja a New York-i tőzsdét. A társaság szerdán erről írásban is értesítette a New York-i tőzsdét és november 2-án szándékozik benyújtani a megfelelő nyomtatványt az Amerikai Egyesült Államok Értékpapír- és Tőzsdefelügyeletének (SEC). A Magyar Telekom továbbra is fenntartja jegyzését a Budapesti Értéktőzsdén.

A Pénzcentrum értesülései szerint a GVH mindezt tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatnak minősítette, így a távközlési vállalkozás 200 millió forint bírságot kapott.

A Magyar Telekom a hivatalos versenyhivatali tájékoztatás közzétételéig nem kívánt reagálni a hírre.

A Pénzcentrumnak nyilatkozotta játék egyik résztvevője is. A játék lényege az volt, hogy minél több, emelt díjas, 300 forintba kerülő sms-t küld valaki a Magyar Telekomnak, annál nagyobb esélye lesz az autó megnyereésére.

A névtelenséget kérő játékos elmondta: számításai szerint az autó megnyeréséhez 10-12 ezer emelt díjas sms-t kellett elküldeni. A távközlési társaság az akció utolsó napján is arra ösztökélte az addig esetleg csak néhány üzenetet küldő ügyfeleket is, hogy írjanak még sms-t, mert még van esélyük a nyerésre.

Márpedig a Magyar Telekomnak tudnia kellett, hogy egyetlen nap alatt 10 ezer smst elküldeni képtelenség.