2024. június 26. 18:00
Szlovákia
Románia
Frankfurt Arena III. forduló
2024. június 26. 18:00
Ukrajna
Belgium
StuttgartArena III. forduló
2024. június 26. 21:00
Georgia
Portugália
Arena AufSchalke III. forduló
2024. június 26. 21:00
Csehország
Törökország

Hernádi: Ezt az adót nem lehetett elkerülni

2010.10.20. 07:41
A Mol elnök-vezérigazgatója nem örül, de elfogadja az ágazatra kivetett válságadót, a nyereségalapú Robin Hood adó meghosszabbítását azonban nagyon rossz üzenetnek tartaná. Hernádi Zsolttal a Népszabadság szerdai számában jelent meg interjú.

Nem tapsolok, de ezt az adót, most úgy látom, nem lehetett elkerülni. Tiltakozhatnék is, de minek, az nem mutat előre. A témáról előzetesen nem történt egyeztetés - mondta Hernádi Zsolt a napilapnak adott interjúban.

Szerinte a Robin Hood-adó sokkal rosszabb gazdasági környezetben ért bennünket: akkor a válság épp csak elkezdődött, új hitelek nem álltak rendelkezésre, és az akkori kormány sokadik tűzoltó intézkedése sem keltette a kiszámíthatóság érzetét.

A Mol elnök-vezérigazgatója szerint a Robin Hood-adó nyereségalapú, bünteti a hatékonyságot, ráadásul az összes adó felét a Mol fizeti be. A mostani válságadó kapcsán Hernádi megjegyezte: a kormánynak nagyon gyorsan hozzá kell kezdenie az állami kiadások szerkezetének átalakításába, mert amennyiben újabb hasonló terheket vet ki, vagy a különadó hároméves időtartamát meghosszabbítja, akkor veszélyezteti a hitelességét, ami viszont egyértelműen negatív reakciót válthat ki a befektetők részéről.

A Mol első embere szerint létezik társadalmi felelősségvállalás, amikor közösen kell viselni a terheket. Ugyanakkor attól tartott, hogy a Mol mintegy 300 milliárdos beruházási kerete a válságadóval mintegy 20 milliárddal csökken.

Hernádi a válságadó benzinár-növelő hatását firtató kérdésre azt mondta: "nem akarjuk, de nem is tudjuk áthárítani ezt a terhet a fogyasztókra, mert nagyon erős a piaci verseny a térségben".